Heb je wel eens vegan braadworst in een ovenschotel verwerkt? Als je daar nee op moet zeggen, dan is dat niet zo heel vreemd. Het is niet zo’n voor de hand liggende keuze. Maar in deze bloemkoolschotel met vegan worst zorgen dun gesneden plakjes van die vega worst er voor dat de smaak en structuur van het gerecht een extra oppepper krijgen. Je bakt de schijfjes braadworst even apart voor, dan worden lekker stevig. De combinatie met groente en zuivel werkt prima. Het is de bedoeling dat de bloemkoolroosjes nog een bite hebben, al is maar een heel klein beetje. Zeker niet te ver doorkoken, want dan gaat de bloemkool zwavelig smaken en je wilt ‘m lekker fris houden, toch?
Variëren, uitproberen
Wij hebben dit gerecht helemaal veganistisch gehouden, dus met haverfraîche, vegan kaas én vegan worst (Vivera #nospon). Je kunt de worst natuurlijk ook wel vervangen door iets anders. Vegan kipstukjes zijn ook erg geschikt om in deze bloemkool ovenschotel te verwerken. En noten zouden ook helemaal niet misstaan. Ik denk bij bloemkool dan in eerste instantie aan hazelnoten. Maar pecannoten of walnoten kunnen ook prima. Zelfs amandelen – blanke of bruine – zijn lekker in een vegan ovenschotel met bloemkool. Ik zou ze dan wel even hakken, om ze beter in het geheel op te laten gaan. Deze bloemkoolschotel met vegan worst is sowieso heel geschikt om op te variëren. Gewoon een kwestie van uitproberen! Je kunt deze ovenschotel prima vooraf maken en in de oven schuiven tegen de tijd dat je wilt gaan eten.
Zo maak je de bloemkoolschotel met vegan worst
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Bloemkoolschotel met vegan worst
Ingrediënten
- 400 g bloemkool - in kleine roosjes
- 50 g prei - in dunne ringen
- 75 g paprika - in blokjes
- 160 g braadworst - vegan
- scheutje olijfolie - of ander vet om te bakken
- ½ tl paprikapoeder - kan ook pimentón of kerrie zijn
- 100 g haverfraîche - vegan
- peper en zout
- 50 g geraspte kaas - (vegan) Violife Prosociano wedge
- 2 tl gomasio - of sesamzaad
Garnering
- handje platte peterselie - gehakt
Zo maak je het
- Breek de bloemkool in kleine roosjes. Kook ze 4 minuten en giet ze daarna af.
- Verwarm de heteluchtoven alvast voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
- Snijd de prei en paprika zoals aangegeven.Snijd de vega braadworst in plakjes en bak ze ongeveer 5 minuten in olijfolie tot ze een mooi kleurtje hebben. Voeg de gesneden prei en paprika toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg dan de beetgare bloemkoolroosjes en paprikapoeder toe. Laat alles nog 5 minuten op een zacht vuurtje bakken.
- Roer de haverfraîche door het groentemengsel. Proef en breng op smaak met peper en zout. Doe over in de ovenschaal. Bedek de schotel met de geraspte kaas en strooi tot slot de gomasio erover.
- Bak de bloemkoolschotel met vegan worst 20 minuten, of tot de vegan kaas lekker krokant is.
- Vlak voor het opdienen nog wat gehakte peterselie erover en smullen maar!