De lekkerste cruesli maak je zelf!

Lekkerste cruesli? Die maak je zelf, dat is namelijk echt helemaal niet moeilijk. Ik denk zomaar dat als je een keer zelf cruesli hebt gemaakt, wil je nooit meer die (veel te zoete) kant-en-klaar variant. Zelf cruesli maken is bovendien een stuk budgetvriendelijker en je stopt er uitsluitend dingen in die je zelf lekker vindt! Hieronder vindt je ons basisrecept, als je daarop wilt varieren kan dat natuurlijk. Op de foto’s zie je ook nog een bakje (plantaardige) yoghurt met gevriesdroogde frambozen, zalige combinatie!!

Tips voor de lekkerste cruesli

Ik geef je wel nog even een paar tips. Want er zijn een paar dingen die je bij het maken van de lekkerste cruesli in het oog moet houden.

 • Neem als basis havermout, ongebrande noten, zaden, pitten en een snufje zout. Meng dit met koksolie en honing of agave- of ahornsiroop naar eigen smaak.
 • Wil je een dubbele portie maken? Gebruik dan ook twee bakblikken, anders krijg je een te dikke laag en zal de cruesli niet mooi kunnen roosteren. In onze 4d oven kan ik twee platen tegelijk bakken, heel fijn!
 • Hoe zoet wil je het hebben? Tja dat is heel persoonlijk. Immers niet iedereen is een zoutekauw. Veel mensen laten het zoetmiddel zelfs helemaal weg, omdat ze bij consumptie er nog vers of gedroogd fruit aan toe voegen. Kwestie van uitproberen wat je lekker vindt, begin gematigd.
 • Tijdens het bakken moet je de cruesli echt een paar keer goed omscheppen. Zelf houd ik 4 x 7 minuten aan. Meestal is de cruesli dan mooi goudbruin. Soms zet ik het nog even terug, dat moet je echt zelf even beoordelen.
 • Tegen het eind van de baktijd even extra in de gaten houden of het niet te snel gaat, je wilt natuurlijk geen zwarte cruesli.
 • Laat de cruesli helemaal afkoelen voordat je het in een pot doet. Als je de warme geroosterde massa in de pot zou opsluiten wordt het zacht. En de charme van de lekkerste cruesli is nu juist die crunch!
 • Als je gedroogd fruit wilt toevoegen aan je zelfgemaakte cruesli, denk aan rozijnen, moerbeien, cranberrie, abrikozen, vijgen… Doe dat dan pas ná het roosteren. Want in de oven zou het kapot kunnen koken en geloof me, die zooi wil je niet!
 • Ook gepofte graansoorten voeg je eventueel pas na het roosteren toe.

Cruesli bewaren

Als je afgekoelde en goed geroosterde cruesli in een goed afsluitbare pot doet, blijft het zeker een maand lekker. Langer heb ik nooit gehaald…

Elders op de website staat ook een heel erg lekkere homemade granola!

Zo maak je de lekkerste cruesli

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

De lekkerste cruesli

5 van 1 stem

Voorbereiden: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 20 porties à 30 g

Ingrediënten

Na het bakken toevoegen

Zo maak je het

 1. Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 2. Meng de havervlokken met de pitten, noten, zaden en zout in een kom.
  Smelt de kokosolie op laag vuur en hussel die samen met de siroop door het droge mengsel zodat overal een 'oliefilm' over zit.
 3. Spreid de massa uit over het bakblik en bak het in totaal zo'n 20-30 minuten. Ik bak steeds 7 minuten en schep het dan goed om, zodat het niet kan verbranden. Houd het goed in de gaten, kan opeens snel gaan en elke oven is anders.
  lekkerste cruesli
 4. Haal het bakvel met de cruesli van de bakplaat en laat het buiten de oven helemaal afkoelen.
 5. Voeg de moerbeien en rozijnen toe.
  lekkerste cruesli

Bewaren

 1. Bewaar deze cruesli in een afgesloten glazen pot. Blijft wekenlang lekker krokant mits het goed droog werd gebakken en helemaal was afgekoeld.

Variatie

 1. Je kunt in principe lekker variëren met het soort noten, zaden en pitten. Denk aan hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten, sesamzaad, hennepzaad, maanzaad, lijnzaad. Of wat te denken van gepofte quinoa?
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Je aantrekkelijke koptekst

Scroll naar boven