Fryske dúmkes

Fryske dúmkes, je weet wel: dat heerlijk knapperige Friese koekje! Ik neem ze altijd mee naar huis als ik toevallig weer eens in Friesland ben. De Friese duimpjes zijn zo bekend dat ze in Friesland bijna bij elke bakker wel te verkrijgen zijn. Friese dumkes zijn zoete, met anijs gekruide duimgrote koekjes. Daarnaast bevatten de originele Friese koekjes ook fijngehakte hazelnoten. Ik ben er dol op, dus ze zijn altijd zo weer op. Daarom vroeg ik me af hoe moeilijk het zou zijn om ze gewoon zelf te bakken. Helemaal niet moeilijk dus. Je moet alleen wel een beetje geduld hebben want het dúmkesdeeg moet wel even een uurtje in de koelkast rusten.

Varianten

Het Fryske dúmke zou zijn naam danken aan de vorm van het koekje, dat op een duim lijkt. Er doet echter ook een verhaal de ronde dat een bakker zijn duim in het nog zachte deeg drukte om zo een soort handtekening achter te laten. Het koekje kan eigenlijk op diverse manieren gemaakt worden, en is eigenlijk nooit precies hetzelfde. Fryske dúmkes heeft ook een variant op Ameland, waar de lekkernij Amelander dúmkes wordt genoemd. In het Amelander dúmke zijn de hazelnoten vervangen door amandelen. Hieronder vind je mijn favoriete recept, ook met amandelen want ik reageer soms wat ingewikkeld op hazelnoten. Ik maakte ze met roomboter en melk, maar als je de koekjes vegan wilt houden neem dan plantaardige varianten!

Fryske dúmkes bewaren

Je bewaart de vers gebakken Friese duimpjes het best in een gesloten trommeltje. Laat ze wel eerst heel goed afkoelen, anders worden ze zacht.

Zo maak je Fryske dúmkes

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Fryske dúmkes

Fryske dúmkes
Fryske dúmkes danken de naam aan de vorm van het koekje, die lijkt namelijk op een duim. Er doet echter ook een verhaal de ronde dat een bakker zijn duim in het nog zachte deeg drukte om zo een soort handtekening achter te laten.
5 van 1 stem

Voorbereiden: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rusten: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 32 stuks

Ingrediënten

Zo maak je het

Deeg

  1. Meng roomboter, basterdsuiker, anijszaad, kardemompoeder, peperkoekkruiden en zout in de staande mixer met deeghaken door elkaar. Meng vervolgens de melk erdoor en voeg daarna het zelfrijzend bakmeel toe. Kneed alles tot een egaal deeg.
  2. Hak ondertussen de amandelen grof en meng deze met de hand -kort- door het deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Bakken

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Rol het koude deeg uit op een bakvel tot een krappe cm dik. Snijd het deeg in ongeveer 32 rechthoekjes van 2×4 cm en leg ze met tussenruimte op de beklede bakplaat. (Het deeg van de randen rol je even opnieuw uit)
    Fryske dúmkes
  3. Bak de dúmkes in 18-20 minuten goudbruin en gaar.
  4. Haal ze van de bakplaat en laat ze eerst helemaal afkoelen (op een rooster) voor je ze opeet!
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven