Ambachtelijke, maar makkelijke havermoutkoekjes met slechts een paar ingrediënten! Ze zijn zacht vanbinnen, maar met een lekker knapperig korstje. Je kunt zowel havervlokken als de (fijnere) havermout gebruiken voor dit recept, alleen de structuur zal wel iets verschillen. De warme koekjes zijn nog zacht, maar als ze afgekoeld zijn zorgt de suiker voor dat heerlijk knapperige korstje.
Het deeg wat je krijgt is plakkerig, geen nood, dat hoort zo. Je moet dit deeg in even grote hoeveelheden op de bakplaat zien te krijgen, dat is even een plakkerig werkje. Als je balletjes draait met je handen maak dan je handen onder kraan een beetje nat, dan blijft het minder plakken. Wat ik zelf doe is steeds een schepje met mijn 1 eetlepel maatschepje van het deeg nemen en dan als hoopje op de bakplaat leggen. Ze vloeien nog uit, dus kleine uitsteekseltjes zijn niet erg. Zie de foto’s!
Bewaren
Ze blijven tot wel een week lekker, als je de havermoutkoeken in een afgesloten trommel bewaart. Ze zullen echter wel minder knapperig worden. (Al hebben ze bij ons nooit een hele week gehaald, wegens té lekker!)

Zo maak je havermoutkoekjes
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Havermoutkoekjes
Ingrediënten
- 35 g roomboter
- 50 g basterdsuiker - lichtbruin
- 1 ei
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 75 g havervlokken
- snuf zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 190 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Snijd de koude roomboter in blokjes en mix dit met suiker tot een homogene massa.
- Meng het ei er helemaal door en voeg vervolgens zelfrijzend bakmeel, havervlokken en zout toe. Mix alles kort tot een stevig (plakkerig) deeg.
- Verdeel het deeg in 16 stukjes. Je kunt balletjes rollen met je handen maar het deeg is nogal plakkerig… Ik schep van het deeg met behulp van mijn 1 eetlepel maatschepje kleine porties, dat is precies de goede maat. Verspreid de porties deeg over de beklede bakplaat. Ze zullen iets uitlopen tijdens het bakken dus houd voldoende tussenruimte.
- Bak de koekjes 15 minuten of tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Houd ze de laatste minuten in de gaten, het kan opeens hard gaan en elke oven is weer anders.