Havermoutkoekjes

Ambachtelijke, maar makkelijke havermoutkoekjes met slechts een paar ingrediënten! Ze zijn zacht vanbinnen, maar met een lekker knapperig korstje. Je kunt zowel havervlokken als de (fijnere) havermout gebruiken voor dit recept, alleen de structuur zal wel iets verschillen. De warme koekjes zijn nog zacht, maar als ze afgekoeld zijn zorgt de suiker voor dat heerlijk knapperige korstje.

Het deeg wat je krijgt is plakkerig, geen nood, dat hoort zo. Je moet dit deeg in even grote hoeveelheden op de bakplaat zien te krijgen, dat is even een plakkerig werkje. Als je balletjes draait met je handen maak dan je handen onder kraan een beetje nat, dan blijft het minder plakken. Wat ik zelf doe is steeds een schepje met mijn 1 eetlepel maatschepje van het deeg nemen en dan als hoopje op de bakplaat leggen. Ze vloeien nog uit, dus kleine uitsteekseltjes zijn niet erg. Zie de foto’s!

Bewaren

Ze blijven tot wel een week lekker, als je de havermoutkoeken in een afgesloten trommel bewaart. Ze zullen echter wel minder knapperig worden. (Al hebben ze bij ons nooit een hele week gehaald, wegens té lekker!)

makkelijke havermoutkoekjes

Zo maak je havermoutkoekjes

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Havermoutkoekjes

makkelijke havermoutkoekjes
Simpele havermoutkoekjes met maar een paar ingrediënten! Zacht vanbinnen, maar met een lekker knapperig korstje.
5 van 1 stem

Voorbereiden: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 16 stuks

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 190 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  2. Snijd de koude roomboter in blokjes en mix dit met suiker tot een homogene massa.
    makkelijke havermoutkoekjes
  3. Meng het ei er helemaal door en voeg vervolgens zelfrijzend bakmeel, havervlokken en zout toe. Mix alles kort tot een stevig (plakkerig) deeg.
    makkelijke havermoutkoekjes
  4. Verdeel het deeg in 16 stukjes. Je kunt balletjes rollen met je handen maar het deeg is nogal plakkerig… Ik schep van het deeg met behulp van mijn 1 eetlepel maatschepje kleine porties, dat is precies de goede maat. Verspreid de porties deeg over de beklede bakplaat. Ze zullen iets uitlopen tijdens het bakken dus houd voldoende tussenruimte.
    makkelijke havermoutkoekjes
  5. Bak de koekjes 15 minuten of tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Houd ze de laatste minuten in de gaten, het kan opeens hard gaan en elke oven is weer anders.
    makkelijke havermoutkoekjes
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven