Lemon curd

Bijna Pasen, lemon curd tijd! Dat is een heerlijke, zalvige, ietwat zurige (ja citroen!) saus, met maar een paar ingrediënten: citroen, suiker, boter en ei. Het kent vele toepassingen, maar wordt het meest gebruikt bij scones, als vulling in diverse taart, op pannenkoeken of bijvoorbeeld samen met granola in de yoghurt. Vandaag krijg je het basis recept voor lemoncurd. Je kunt er prima mee variëren. Gebruik dit basisrecept ook gerust met ander, een beetje zuur fruit, zoals, limoen, sinaasappel of passievruchten. Echt een aanrader!

Bewaren

Je kunt de curd van lemon goed tevoren bereiden en minstens twee weken bewaren in de koelkast als je het in een brandschoon potje bewaart. Laat wel eerst goed afkoelen en neem er steeds een hoeveel uit met een schone lepel.

Zo maak je lemon curd

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Lemon curd

lemon curd
Vandaag krijg je het basis recept voor lemoncurd. Je kunt er prima mee variëren. Gebruik dit basisrecept ook gerust met ander, een beetje zuur fruit, zoals, limoen, sinaasappel of passievruchten.
5 van 1 stem

Voorbereiden: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 1 potje

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Rasp de citroenen. Let goed op dat je alleen het geel van de schil raspt want het wit vlak onder de schil is heel bitter en die smaak verpest je curd!
  2. Pers de citroenen uit. Zeef het sap voor een mooie, fluweelzachte curd. Zet het citroensap apart.
  3. Klop de eieren los, minstens 2 minuten, anders krijg je witte vlokken in je curd. Zet apart.
  4. Verwarm op matig vuur de citroenRASP samen met de suiker, roomboter en een snufje zout in een sauspan met een dikke bodem. Roer rustig tot de suiker is opgelost en de boter helemaal is gesmolten. Voeg vervolgens het citroenSAP en roer even door.
  5. Voeg dan in een dunne straal de losgeklopte eieren toe. Je blijft nu steeds rustig over de bodem roeren met een platte houten spatel. Houd het vuur laag tot matig. De curd zal steeds ietsje dikker worden, als de curd ongeveer zo dik is als yoghurt is het klaar. Dat kan zomaar 10 minuten duren, dus gewoon rustig ook over de bodem blijven roeren op laag vuur. Geduld. Als je het wilt controleren: de curd is klaar bij 80 °C.
  6. Giet de lemon curd in een schone glazen pot en laat helemaal afkoelen, de curd zal nog wat opstijven.

Lemon curd bewaren

  1. Je kunt de lemon curd van tevoren bereiden en een week bewaren in de koelkast als je het in een brandschoon potje bewaart. Laat wel eerst goed afkoelen en neem er steeds een hoeveel uit met een schone lepel.
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven