Oosterse paksoi met gele rijst

Zin in een makkelijk vegan gerecht met paksoi? Wij absoluut! Hoogste tijd dus om deze oosterse paksoi met gele rijst te delen. De rode peper in dit paksoigerecht zorgt natuurlijk voor de nodige pit, de citroen en de gember zorgen voor extra exotische smaken. De noten geven een extra crunch. Paksoi is wel echt een van onze lievelingsgroentes, onder andere vanwege de bite die het witte gedeelte van de groente heeft. De groente heeft een lekker frisse, tikje pittige smaak. Echter de zware koolsmaak zoals je die wel hebt bij andere koolsoorten ontbreekt volledig. Ook voor deze zalige spicy paksoi houden we de groente beetgaar. Als je de paksoi te lang laat smoren, dan krijg je een slappe hap. En die is vele malen minder smakelijk dan een beetgare versie.

Gele bloemkoolrijst

Wij vinden bloemkoolrijst echt geweldig, het is supersnel klaar en het is een fijne manier om lekker veel groente binnen te krijgen. We eten de oosterse paksoi met gele rijst. Daarvoor voegen we aan de bloemkoolrijst eenvoudig wat kurkuma en kardemompoeder toe bij het bakken. Ik ben verliefd op die mooie gele kleur en het geeft een heel fijne subtiele smaak aan de rijst. Je kunt uiteraard gerust gewone rijst of basmatirijst nemen, let dan wel even op de extra kooktijd.

Topgroente

Paksoi is een langwerpige koolsoort met groene bladeren en opvallend dikke lichtgroene tot helderwitte bladstelen. Vanwege de aangename knapperigheid en de milde smaak is deze groente in de Aziatische keuken heel populair, maar ook in onze streken zie je hem steeds vaker. De groente is zo veelzijdig! Niet alleen heerlijk in exotische roerbakschotels zoals onze oosterse paksoi met gele rijst, maar ook in Hollandse stamppotten kan paksoi schitteren! Paksoi bevat veel vitaminen (C) en mineralen, zoals calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium. Er zit bijvoorbeeld in 100 gram paksoi al meer dan 100 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. En bijna 75 procent van de hoeveelheid vitamine C. Paksoi werkt ook ontstekingsremmend.

Zo maak je oosterse paksoi met gele rijst

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!


Oosterse paksoi met gele rijst

Deze oosterse paksoi met gele rijst is een makkelijk en spicy groentegerecht, waarin rode peper zorgt voor de pit, en citroen en gember extra exotische smaak toevoegen.
5 van 2

Voorbereiden: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 2 porties

Ingrediënten

Vijzelen en bakken

Gele rijst

Garneren

Zo maak je het

  1. Was de paksoi, zwier droog en snijd de hele stronk in reepjes. Houd het wit en het groen een beetje apart.

Vijzelen en bakken

  1. Vijzel de gesnipperde ui, citroenrasp, knoflook, gemberwortel met rode peper grof. Bak de verkregen massa in een wok met wat olijfolie.
  2. Voeg de witte delen paksoi toe en roerbak ze 4 minuten mee. Proef en voeg sojasaus, gembersiroop en paprikavlokken toe.
    oosterse paksoi met gele rijst
  3. Voeg de gesneden groene delen 1 minuut voor het serveren toe.

Gele rijst

  1. Roerbak de bloemkoolrijst 2 minuten op hoog vuur met kurkuma en kardemompoeder. Als het flink begint te stomen is het klaar.

Serveren

  1. Hak de noten grof. Bestrooi de oosterse paksoi aan tafel met de gehakte noten.

Variatie

  1. Vervang de noten ook eens door gebakken gemengde paddenstoelen.
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

De paksoiplant is al zeer lang in cultuur: 1.500 of misschien zelfs wel meer dan 5.000 jaar. Van oorsprong werd deze koolsoort vrijwel exclusief in China geteeld. Daar komt ook de naam vandaan: paksoi betekent letterlijk “witte groente”, naar de kleur van de bladstelen, in de Kantonese taal. Later werd het cultuurgebied uitgebreid tot talrijke andere landen in Azië, en in ruwweg de achttiende eeuw vond de groente zijn weg naar de Westerse keukens van Europa en de Verenigde Staten.

Van deze smakelijke, knapperige paksoi eet je makkelijk een flinke portie. Reken rauw 350 gram om uiteindelijk ongeveer 250 gram op je bord over te houden.
BRON: https://groentegroente.nl/

Scroll naar boven