Deze lekker krokante simpelste koekjes maak je met slechts 4 ingrediënten: boter, bloem suiker en zout. Echter daar voegen wij nog 2 smaakmakers aan toe om ze nog lekkerder te maken!
Waarom deeg koelen?
Als je koekjesdeeg in de koelkast goed koud laat worden, komen de gluten in het deeg tot rust en ontwikkelen minder. Daardoor worden de koekjes minder zacht en dus lekker krokant. En dat wil je, dus sla die stap liever niet over.
Variëren en bewaren
Uiteraard gebruik je plantaardige margarine als je deze simpelste koekjes vegan wilt. Heb je echter geen moeite met roomboter eten, maak ze dan met roomboter. Wij hadden nog wat nootjes en pijnboompitten over, daarmee maakten net wat spannender, maar noodzakelijk is het niet.
Bewaar de gebakken koekjes in een afgesloten trommel.
Zo maak je simpelste koekjes
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Simpelste koekjes
Ingrediënten
- 100 g plantaardige boter - koud in blokjes gesneden
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g witte basterdsuiker
- mespunt vanille - uit een peul of gedroogd
- mespunt citroenrasp
- 1 snufje zout
Zo maak je het
Deeg maken en koelen
- Snijd de koude boter in blokjes.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met basterdsuiker, vanille, blokjes boter, citroenrasp en een snufje zout in een ruime kom.
- Kneed met schone, koude handen alles snel tot een soepel deeg. Het deeg mag niet te warm worden. Draai het deeg tot een worst en leg deze gewikkeld in folie 30 minuten in de koelkast.
Koekjes vormen en bakken
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed het bakblik met een bakvel.
- Haal de rol deeg uit de koelkast en snijd deze in ongeveer 30 plakken van ½ cm dik, maak er een patroontje in met een vork als je dat leuk vindt.
- Leg de plakken met wat tussenruimte op de beklede bakplaat en bak ze 15 minuten of tot ze goudbruin kleuren.
- Laat helemaal afkoelen dan zullen ze heerlijk krokant zijn!
- TIP: je kunt van het deeg ook balletjes draaien en plat drukken of het deeg uitrollen en vormpjes uitsteken.
Waarom deeg koelen?
- Als je koekjesdeeg in de koelkast legt, komen de gluten in het deeg tot rust, waardoor ze minder snel ontwikkelen. Daardoor worden de koekjes minder zacht en dus lekker krokant. En dat wil je!