Met een half uurtje staat deze meukvrije, heerlijke koek naast je kopje thee! Deze rijkelijk gevulde spelt haverkoek kun je versgebakken eten, maar helemaal afgekoeld vond ik het nog lekkerder. Dus als je geduld hebt, dan geniet je daarna dubbel!
Veganisten en vegetariërs hoeven trouwens niet pers se altijd zelf koekjes te maken. Ook in de supermarkt kun je tegenwoordig veel vegan koekjes kopen. Maar, dan moet je óf de logo’s goed kennen óf weten wat elk E-nummer betekent. NB: ken je app Vegan Additives? Die weet precies welke e-nummers vegan zijn, kan best handig zijn. Oké, dus behoorlijk wat kant-en-klaar koekjes uit de supermarkt zijn ‘per ongeluk’ al vegan. Dierlijke producten (vetten) zijn meestal duurder dan plantaardige. Daarom gebruiken koekjesfabrikanten goedkopere olie in plaats van bijvoorbeeld roomboter. Een vegan logo op de verpakking zetten kost de fabrikant extra geld, dus je snapt dat niet iedereen dat doet.
Vegan aanpassingen
Wij gebruiken in dit vegetarische recept wel roomboter en volvette Griekse yoghurt, vanwege de volle smaak. Uiteraard vervang je die door vergelijkbare, volledig plantaardige producten als je strikt vegan eet. Net als de koekjesfabrikant eigenlijk, maar dan zonder andere onnodige toevoegingen.

Zo maak je deze spelt haverkoek
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Spelt haverkoek
Ook gebruikt
- bakvel
Ingrediënten
- 50 g rozijnen - geweld
- 75 g roomboter - gesmolten (of plantaardige vervanging)
- 30 g dadel - in stukjes
- 100 g speltmeel
- 25 g amandelmeel
- 25 g havermout
- 1 tl bakpoeder
- 20 g suiker
- snufje zout
- 1 el Griekse yoghurt - (of plantaardige vervanging)
Zo maak je het
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Wel de rozijnen in warm water.
- Smelt de roomboter zet apart.
- Snijd de dadels in kleine stukjes.
- Meng speltmeel, amandelmeel, havermout, bakpoeder, suiker en zout door elkaar.
- Voeg de uitgelekte rozijnen, stukjes dadel, gesmolten boter en Griekse yoghurt toe en kneed goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
- Rol uit tot één plak, of maak er losse koekjes van.
- Bak het koekdeeg 17 minuten. Ze zullen een beetje nagaren, dus bak zeker niet te ver door, dan krijg je een heel droge koek.
- Snijd met een pizzames in 16 stukjes, laat verder afkoelen op een rooster.
- Smul ze!
Bewaren
- Bewaar de koekjes tot een dag of 5 in een trommeltje. (als dat lukt)