Vegan kaas is tegenwoordig in soorten en maten verkrijgbaar in de supermarkt. Voor de vegan kaasbroodjes gebruikt Kim zowel plakjes kaas als geraspte kaas. Je kun je eigen favoriete kaasvervanger gebruiken. Ben je benieuwd naar alle kaasvervangers? Dan moet je eens op VegaWiki zoeken naar kaas. Daar vind je maar liefst 169 soorten (april 2024), verdeeld over vijf categorieën: schimmelkaas, kaasblokjes, plakjes, rasp- en strooikazen en overig.
Variatietips
Je kunt lekker variëren met diverse smaken, maar ook met de formaten. Kim maakte vrij grote broodjes voor de lunch. Maar als ze op een borreltafel moeten kun je de plakjes bladerdeeg beter halveren en vierkantjes maken of zelfs in vieren snijden en mooie driehoekige hapjes maken. Qua smaken geef ik je alvast wat inspiratie:
- Besmeer het plakje bladerdeeg eerst met homemade pesto voordat je de plak kaas erop legt
- Vul het broodje ook eens met wat (niet te natte) groente zoals gebakken ui, paprika, venkel of prei
- Gebruik meerdere kaassoorten, deels gerookte kaas bijvoorbeeld
- Bestrooi de inhoud met kruiden of specerijen: snufje nootmuskaat, pimentón, Italiaanse kruiden, oregano, Ras el Hanout, chilivlokken etc.
- Gebruik een vegan kaas met kruiden erin zoals chilikaas, tomaat en oregano, brandnetel, fenegriek etc.
- Strooi wat zaadjes bovenop
- Besmeer het plakje bladerdeeg eerst met notenpasta of wat mosterd voordat je de plak kaas erop legt
Vegan kaasbroodjes bewaren?
Versgebakken en warm zijn dit soort broodjes natuurlijk het lekkerst. Helaas gaat de kwaliteit van het bladerdeeg wel achteruit als je ze langer bewaart, het deeg kan dan wat taai worden. Wat je beter kunt doen is de broodjes of hapjes alvast maken. Maar bak ze pas af vlak voor het serveren, dat is zoveel lekkerder!
Zo maak je vegan kaasbroodjes
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Vegan kaasbroodjes
Zo maak je het
- Ontdooi 4 plakjes bladerdeeg.
- Verwarm de oven voor op 225 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Vouw een plakje kaas in de lengte in drieën en leg dit op de onderste helft van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg om tot een rechthoek en druk de randen aan met een vork. Of maak kleinere vegan kaasbroodjes volgens de suggesties hierboven.
- Snijd de bovenkant met een mesje drie keer in, zodat de lucht eruit kan.
- Verdeel wat geraspte kaas over het broodje.
- Bak de vegan kaasbroodjes 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.
Variatietip
- Liefhebbes van mosterd kunnen het plakje bladerdeeg eerst even besmeren met wat mosterd. En/of wat sesamzaadjes bovenop strooien voor het bakken.Veel meer variatietips vind je online bij de beschrijving.