Heerlijke vegan ontbijtmuffins, gevuld met bosvruchten. In dit recept zorgen appelmoes en flax egg voor de binding, zie onder. In gangbare muffinrecepten wordt daarvoor ei gebruikt. En om de muffins wat luchtiger te krijgen gebruikt Kim naast gewoon bakpoeder ook nog baksoda met azijn gemengd, dat zorgt voor extra luchtbelletjes! Ja, dat wil je toch?
Flax egg?
In dit recept voor vegan ontbijtmuffins gebruikt Kim flax egg. Dat is een uitstekende ei-vervanger voor in bepaalde recepten. Het bestaat uit slechts 2 ingrediënten: gebroken of gemalen lijnzaad (flaxseed in het Engels) en water, gemakkelijk en goedkoop dus! Een flax egg kun je niet zomaar als vervanger in elk recept gebruiken. Flax eggs vervangen wel de bindende werking van eieren maar niet de rijzende werking. Deze vegan ei-vervanger is wel geschikt voor de wat vastere baksels zoals koekjes, brownies, bananenbrood, muffins, havermoutcake, pannenkoeken maar ook in diverse burgers plakt het de ingrediënten goed aan elkaar.
Vegan ontbijtmuffins bewaren
Je kunt de muffins een paar dagen koel bewaren. Invriezen liever niet, want het fruit is al een keer bevroren geweest.
Zo maak je vegan ontbijtmuffins
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Vegan ontbijtmuffins met bosvruchten
Ingrediënten
- 1 el lijnzaad - gebroken of gemalen
- 45 ml water - handwarm
- 100 g volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 80 g sojayoghurt
- 30 g rijstolie - of zonnebloemolie
- 50 g appelmoes
- 30 g agavesiroop
- 1 tl ochtendkruiden - < recept (of kaneel)
- ½ tl bakingsoda
- 15 ml appelazijn
- 100 g bevroren bosvruchten - of ander rood fruit
Zo maak je het
- Verwarm de heteluchtoven voor op 185 °C en zet de muffinvormpjes klaar.
- Begin met het maken van flax egg. Meng daarvoor het gebroken lijnzaad met het water. Laat 5-10 minuten staan terwijl je de overige ingrediënten verzamelt.
- Doe het volkorenmeel samen met bakpoeder, sojayoghurt, rijstolie, appelmoes, agavesiroop en ochtendkruiden in een beslagkom. Meng de bakingsoda met de azijn en voeg toe. Voeg ook het flax egg toe aan de beslagkom. Meng alles goed door elkaar tot een egaal beslag. Roer tot slot de bevroren bosvruchten door het beslag.
- Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak de ontbijtmuffins in 25-30 minuten gaar.