Over Makkelijk Vega

Makkelijk Vega brouwt makkelijke vega(n) recepten voor alle tijdstippen van de dag. Of je nu al jaren vegetariër bent of gewoon een dagje geen vlees wilt eten, het maakt ons niks uit. Iedereen is bij ons welkom. Wij zetten voor ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat wat goeds op tafel! Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, hoe je levensstijl er verder ook uitziet. En ja, van eten mag je gewoon genieten, dus het moet absoluut lekker zijn! 

Wie?

De koks van Makkelijk Vega zijn Hans, Anna-Karina en Kim. Hans en Anna-Karina koken vooral vegetarisch, terwijl Kim uitsluitend vegan recepten deelt. Naast vegetarische en veganistische recepten, zijn veel gerechten op Makkelijk Vega ook glutenvrij en lactosevrij. De boodschappen doen wij zowel bij de gangbare supermarkt als bij de biologische supermarkt. Wel zo simpel.

Persoonlijke keuze

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen om (vaker) vegetarisch of vegan te eten: voor de dieren, voor het milieu, voor de eigen gezondheid, voor de wereldvoedselverdeling, om religieuze redenen, etc. Wij (van Makkelijk Vega) vinden overigens geen enkele reden beter of belangrijker dan de andere. Uiteindelijk is het helemaal aan jouzelf om te bepalen welke regels je hanteert voor je voeding. Heel veel mensen vinden dat het best wat minder kan met vlees eten. Wij hebben een leven lang ervaring en maken de stap naar vaker vega(n) eten graag nóg makkelijker voor mensen die gewend zijn om vlees te eten.

Hoe strikt jouw eigen invulling is bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Maar we geven hierbij even de gangbare regels van een vega(n) dieet.

Vegetariër?

Vegetariërs gebruiken officieel wel dierlijke producten, maar alleen als het dier hierbij niet gedood is. Concreet: je eet geen vlees en geen vis, ook niet als beleg op brood. Eieren (onbevrucht uiteraard) en melkproducten kunnen wel. Maar… in veel kaassoorten wordt stremsel gebruikt uit de maag van dode kalfjes. Die kaas hoort strikt genomen dus niet in een vegetarisch dieet. Gelatine, gemaakt van slachtafval, is officieel ook een no-go. De vegetarische recepten van Makkelijk vega bevatten kaas met vegetarisch stremsel.

Voedingskundig gezien is men het erover eens dat zuivelproducten passen in een gezond (vega) voedingspatroon. Voor vegetariërs zijn melkproducten en eieren een belangrijke bron van vitamine B12; een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Zonder zuivelgebruik is het voor een vegetariër lastiger om via voedsel aan deze vitamine te komen. Overigens is sojamelk die is verrijkt met vitamine B12 en calcium, een voedingskundig volwaardig alternatief voor zuivel van dieren. Op Makkelijk Vega vind je een hele berg vegetarische recepten.

Veganist?

Als je volledig plantaardig eet én leeft, ben je een veganist en eet je ook geen producten van levende dieren (zoals bijvoorbeeld kaas, yoghurt, boter, eieren en honing). Je gebruikt verder ook geen dierlijke producten zoals schoenen met leer. Veganisten doen er daarom verstandig aan om vitamine-B12-pillen slikken, of bijvoorbeeld vaker procucten te gebruiken waar dat aan is toegevoegd. Koemelk is bovendien een bron van calcium, maar ook als je geen zuivel gebruikt, kun je wel aan je calcium komen. Groenten, noten of peulvruchten (of met calcium verrijkte sojaproducten) zijn namelijk ook calciumbronnen. Makkelijk vega houdt hier zo goed mogelijk rekening mee. Op Makkelijk Vega staan ook veel vegan recepten.

Vleesverlater?

Sommige mensen eten geen vlees, maar wel vis, dat zijn pescotariërs. Tot slot zijn er de laatste jaren ook heel veel vleesverlaters of flexitariërs. Je bent een flexitariër als je minstens 1 hele dag per week (of meer) geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks eet.

Makkelijk Vega


Makkelijk Vega
Recepten uit eigen keuken voor iedereen
Eet smakelijk!

Scroll naar boven