Homemade kruidenmixen!

Maak zelf eens je homemade kruidenmixen! Stel ze samen met de recepten hieronder, want dan weet je precies welke kruiden en specerijen er in gaan. Bovendien is het heel leuk om ze zelf (naar eigen smaak ook) samen te stellen. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat in veel kant-en-klaar mixen vooral veel zout zit en wellicht ook andere toevoegingen die je helemaal niet wilt. Ik heb zelf een goede (koffie)molen aangeschaft voor het malen van de specerij- en kruidenmixen. Ook handig om snel van noten, pitten en zaden zelf meel te maken. Soms gebruik ik een vijzel.

Voedseldroger

Als je in het luxe bezit bent van een voedseldroger, is het helemaal leuk om zelf de groene kruiden voor de homemade kruidenmixen te drogen. Van Jacqueline kregen we van de zomer heerlijke homemade bouillon opgestuurd! We namen het mee op vakantie en maakten er een zeer smakelijke stamppot mee. Zoveel smaak als daar in zit joh!!

Verhoudingen

De verhoudingen & hoeveelheden van onze homemade kruidenmixen zijn uiteraard richtlijnen. Over smaak zijn de meningen vaak verdeeld, dus pas de hoeveelheden en samenstelling vooral aan je eigen smaakvoorkeur aan. De meeste mengsels zijn bedoeld voor meerdere keren, restanten van de kruidenmixen bewaar je altijd het best donker en koel. Bij mij liggen ze lekker overzichtelijk in een ondiepe la, wat een rijkdom elke keer als ik die la opendoe!

homemade kruidenmix

De kruidenpotjes in mijn lade (foto boven) zijn van Dille & Kamille en hebben een handig strooidekseltje, afm. 9,5 cm, Ø 4,2 cm, € 1, 75. #nospon. De kruiden-inleg heeft een goed antislip laagje en is van Ikea: “Variera”, afm. 10×49 cm, € 2,99. Ik kocht er 8, en maakte ze zelf met een heel fijne decoupeerzaag precies op maat, gaat prima! #nospon (dec. 2023: zijn helaas niet meer verkrijgbaar…)

Geef homemade kruidenmixen cadeau!

Homemade kruidenmixen zijn ook bijzonder leuk om cadeau te geven. Vooral de wat exotische mixen die sommige mensen niet standaard in huis hebben, zoals Baharat, Ras el Hanout, Mexicaanse kruiden etc. Doe de kruiden en specerijen in laagjes, of al gemengd, in een mooi potje met leuk labeltje. Als het wat uitgebreider mag, maak er dan een heel pakketje van met een recept erbij. Doe het potje met de kruidenmix, het recept met alle ingrediënten in een leuk doosje of mandje. Strik erom, succes verzekerd!

(Appel) Taart en koekkruiden

Deze homemade kruidenmix smaakt lekker in bijvoorbeeld muffins met appel, pannenkoeken en bepaalde koekjes.

2 el kaneelpoeder
1½ tl gemberpoeder
1 el gemalen nootmuskaat
snufje kruidnagel

Baharat kruidenmixen

Baharat komt uit de Noord-Afrikaanse keuken. Veel gebruikt in gerechten met tomaten en in sauzen en soepen.

Variatie 1
2 el peper
2 el paprikapoeder
2 el komijn
2 tl kaneel
1 el korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
Variatie 2
2 el peper
2 el komijn
1 el korianderzaad – ketoembar
1 el munt
1 el kruidnagel
1 tl nootmuskaat
 ½ tl kardemom
mespuntje gemalen kaneel

Cajun kruidenmixen

Zonder zout, dat doe ik in het gerecht erbij. Voor allerlei Mexicaanse sferen in je gerecht. Wij kruiden er regelmatig onze vegan kipstuckjes mee, bijvoorbeeld voor in een schotel met maïs en bonen! We geven je twee Cajun homemade kruidenmixen.

Variatie 1
3 tl paprikapoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl oregano
2 tl cayennepeper
1 tl peper
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
Variatie 2
1 el paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepeper
2 tl peper
1 tl oregano
1 tl tijm

CousCous kruidenmix

Bijvoorbeeld om couscous mee op smaak te brengen, ja dûh! Bedoeld voor meerdere keren.

1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl kaneel
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl piment
1 tl peterselie
1 tl gemberpoeder
1 tl peper
1 tl kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl komijn

Curry kruidenmix

Er zijn heel veel homemade kruidenmix voor curry in omloop. Dit is de onze, maar hier zijn dus eindeloos veel varianten op te verzinnen. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el korianderzaad
2 el kurkuma
2 el paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 el gemberpoeder
1 el kardemom
1 tl cayennepeper

Dönerkruidenmix

Maak deze mix vooral zo pittig als je zelf lekker vindt. Meng alles door elkaar en bewaar in een afgesloten potje, droog en donker. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el komijnpoeder
3 el paprikapoeder
2 el oregano
2 el knoflookpoeder
1 el peper
1 el zout
*optioneel 2 tl cayennepeper, meer of minder naar smaak

Garam masala

Afkomstig uit India, iedereen kent daar wel zijn eigen kruidenmix. Bedoeld voor meerdere keren. Niet te verwarren met de (Surinaamse) masala die je gebruikt bij roti.

4 el korianderzaad – ketoembar
2 el komijnzaad
2 el zwarte peperkorrels
2 tl kardemom, (kale zaadjes)
3 stukjes pijpkaneel van ca. 10 cm
1 tl kruidnagels
1 hele nootmuskaat

Rooster de ingrediënten na elkaar in een droge koekenpan terwijl je ze steeds in beweging houdt. Zodra je ze ruikt stort je ze op en koud bordje. Laat afkoelen en maal ze fijn in een molen of gebruik een vijzel. Rasp de hele nootmuskaat en schep dat door het kruidenmengsel.

Goulashkruiden

Hongaarse ‘stoofgerechten’ met paprika. Bedoeld voor meerdere keren.

1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl bieslook
1 tl karwij
1 tl komijn
1 tl garam masala
1 tl korianderzaad – ketoembar

Griekse kruiden

Basis voor Griekse vega moussaka en Griekse salade. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el oregano
½ el knoflookpoeder)
½ el kaneel
2 el paprikapoeder
1 el peterselie
3 snufjes nootmuskaat
Bij gebruik toevoegen: verse munt (of toch stiekem gemalen gedroogde munt gebruiken) en zout.

Italiaanse kruidenmix

Topmix, mag in geen enkele keuken ontbreken. Dit recept is bedoeld voor meerdere keren, kijk hier voor recepten met Italiaanse kruiden

2 el gedroogde basilicum
2 el gedroogde peterselie
2 el gedroogde oregano
1 el uien snippers
2 el gedroogde tijm
2 el knoflookpoeder
1 el zwarte peper
1 el gedroogde salie
½ el gemalen laurier

Kerriepoeder

Bedoeld voor meerdere keren, zie hier recepten met kerrie erin.

2 el kurkuma poeder
2 el korianderzaad – ketoembar
1 el gemberpoeder
1 el cayennepeper (poeder)
2 tl vers gemalen zwarte peper
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl kruidnagelpoeder
Meng alle ingrediënten.

Kruidenmix zonder zout

1 tl cayennepeper
2 tl basilicum
2 tl bonenkruid
2 tl uienpoeder
2 tl salie
1 tl citroenrasp
2 tl foelie
2 tl tijm
2 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl peper
1 tl paprikapoeder

Köftekruidenmix

Köfte homemade kruidenmix lijken wel wat op shoarma kruiden. Lekker in een zelfgemaakte groente köfte. Bedoeld voor meerdere keren.

2 tl cayennepeper
2 tl kurkuma
2 tl nootmuskaat
2 tl kruidnagel
2 tl peper
2 tl selderijzout
4 tl kaneel
4 tl peterselie
4 tl gemberpoeder
4 tl komijn
4 tl paprikapoeder
4 tl korianderzaad – ketoembar

Masala (Surinaamse)

Deze masala is Surinaams en gebruik je bij roti-(vegan)kip bijvoorbeeld. Niet te verwarren met de Indiase Garam masala.

100 g korianderzaad
40 g komijnzaad
3 tl mosterdzaad
2½ tl zwarte peperkorrels
1½ tl fenegriekzaad
1½ tl Nigellazaad
2 tl kurkuma, gemalen

Het geheim zit ‘m in het eerst apart roosteren (5-8 minuten) van korianderzaad en komijnzaad op matig vuur. Voeg ze samen en voeg ook het mosterdzaad en de peperkorrels toe en rooster samen 10 minuten. Fenegriekzaad en Nigellazaad rooster je, apart, maximaal 2 minuten, anders worden ze bitter. Laat alles afkoelen en maal vervolgens alle geroosterde ingrediënten fijn in een koffiemolentje en meng het met de gemalen kurkuma. Bewaar donker, koel en goed afgesloten.

Mexicaanse kruiden

Voor Mexicaans getinte ovenschotels, in je wrapgerecht, of om bijvoorbeeld quornstukjes mee te ‘marineren’. Voor 1 keer.
(kijk ook bij tacogehaktkruiden).

½ tl cayennepeper
1½ tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl knoflook poeder (of 1 teentje vers)
snufje zout

Ochtendkruiden

In deze mix gebruik je reeds gemalen specerijen, maar ik neem ook wel de hele anijszaadjes, dat vind ik lekker! Deze ochtendkruiden kun je op verschillende manieren gebruiken, superlekker door je havemout in de ochtend of in homemade granola. Kim gebruikt ze ook in o.a. deze heerlijke havermoutkoeken met chocolade. Bedoeld voor meerdere keren.

2 el anijs (gemalen of hele zaadjes)
2 el gemalen kardemom
2 el kaneel
1 el gemberpoeder

Peperkoekkruiden

Kruidenmixen voor Sintgebak zijn er in soorten en maten. Peperkoekkruiden bevatten naar verhouding behoorlijk wat anijs. Koek- en speculaaskruiden niet of een stuk minder! Onze homemade kruidenmixen smaken samen met speculaaskruiden heerlijk in gevuld speculaas. Alles malen en goed mengen. Bedoeld voor meerdere keren.

4 el kaneel
2 el korianderzaad – ketoembar
2 el (ster)anijs
2 el kardemom
1 el gemberpoeder
1 – 2 el kruidnagel (voorzichtig dat overheerst snel)
snuf nootmuskaat

Pizzakruiden

Bedoeld voor meerdere keren. Ook te gebruiken om je hartige taartdegen direct een goede smaak mee te geven!

4 tl basilicum
4 tl peterselie
2 tl oregano
2 tl uienpoeder
1 tl tijm
1 tl knoflookpoeder
2 mespuntjes gemalen zwarte peper
2 mespuntjes gedroogde salie

Pompoenkruiden (Pumpkin spice)

Pompoenkruiden kun je bijvoorbeeld gebruiken op je cappuccino, in pompoentaart of -cake. Of als kruidenmengsel in (pompoen)koekjes. Warme smaken speciaal voor de herfst en winter, ook lekker in een stoofgerecht met pompoen.

2½ el kaneel
2 tl gemalen gember
2 tl nootmuskaat
1 tl piment (all spice) heel of gemalen
1½ tl kruidnagel, heel of gemalen

Vijzel de piment en de kruidnagel fijn als je de hele variant hebt. Rasp de nootmuskaat. Voeg alle specerijen bij elkaar en meng door elkaar.

Provençaalse kruiden

Ook een mengsel waarvan meerdere versies bestaan, dit is die van ons. Bedoeld voor meerdere keren, vindt recepten met Provençaalse kruiden.

BASIS
2 tl rozemarijn
2 el marjolein
2 el tijm
1 el bonenkruid
OPTIONEEL
1 tl salie
1 tl lavendel
2 tl basilicum

Ras El Hanout, Marokkaanse mix

Ras El Hanout betekent “het beste van de winkel”. Deze kruidenmixen variëren per kok. Voor alles wat een Marokkaanse smaak mag hebben. De kruidenmix bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar kan oplopen tot 50. Uiteraard geheim en het mengen ervan is een ware kunst!   Daar gaan we… Maal alles in 15 seconden fijn in een koffiemolen of gebruik een vijzel Oh, die geur!!! Zout bij gebruik toevoegen.

Bedoeld voor meerdere keren, 2 recepten homemade kruidenmixen:

Variatie 1
10 tl zwarte peperkorrels
8 tl gemberpoeder
8 tl komijnzaad
5 tl korianderzaad – ketoembar
8 tl kaneel
2 tl nootmuskaat
2 tl kardemom
2 tl paprikapoeder
2 tl kurkuma
2 tl piment
16 kruidnagels
Variatie 2
2 tl gemberpoeder
2 tl kardemom
2 tl foelie
1 tl kaneel
1 tl piment
1 tl korianderzaad – ketoembar
1 tl nootmuskaat
1 tl kurkuma
1 tl peper
½ tl cayennepeper
½ tl anijszaad
¼ tl kruidnagel

Shoarmakruiden mix

1 tl gemberpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen peper
½ tl cayennepeper
½ tl kaneel
½ tl kruidnagelpoeder 
½ tl kurkuma
 ½ tl zout 

Alles fijnmalen in een koffiemolen of vijzel. Bedoeld voor meerdere keren. Gebruik van deze mix ongeveer 1½ tl per 100 gram vegakip.  Meng de mix met een scheutje olie en de ‘kip’ door elkaar, even laten staan en bakken! 

Speculaas- en koekkruiden

De samenstelling van speculaaskruiden kan verschillen, maar de basis bestaat uit kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Lekker in speculaaspannenkoekjes, appeltaart en natuurlijk diverse Sinterklaas baksels.


8 tl kaneelpoeder
2 tl nootmuskaat, gemalen
1½ tl kruidnagelpoeder
1 tl anijszaad, gemalen
1 tl kardemom, gemalen
1 tl gemberpoeder
1 tl koranderzaad, gemalen
snufje witte peper (optioneel)

Tacogehaktkruiden

Alles fijnmalen in een koffiemolen of vijzel. Bedoeld voor meerdere keren, lekker gebruiken bij vegagehakt voor in je taco’s!

2 tl chilipoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl oregano
1 tl komijn
1 tl peper
1 tl knoflookpoeder
½ tl venkelzaad
½ tl cacaopoeder
zout en zoetstof naar smaak

Vijfkruidenpoeder, Chinees

Gelijke delen (tl/el) en malen: peperkorrels, venkelzaad, kruidnagel, kaneel, steranijs.

Heb je zelf ook een lekkere mix? Post ‘m bij de reacties hieronder, dan hebben anderen er ook nog wat aan!


Scroll naar boven