Crunchy homemade granola

Deze crunchy homemade granola is een voedzaam mengsel van vooral vlokken, noten, zaden, pitten en andere lekkere dingen. Net als muesli of cruesli doe je deze zelfgemaakte granola door de Griekse yoghurt of een plantaardige zuivelvariant. Zo eenvoudig is het om ’s ochtends je dag heerlijk en gezond te beginnen. Een belangrijk verschil met de muesli en cruesli uit de winkel is dat in deze homemade granola uitsluitend dingen zitten die je er zelf ook echt in wilt hebben. Geen lading suiker of honing en ook geen enorme bergen gedroogd fruit! Wel een heerlijk crunchy basis voor je ontbijt, die ook nog eens heel erg makkelijk te maken is.

Vet en zoet toevoegen

Om je crunchy homemade granola echt lekker krokant te maken, heb je vetstof nodig. In ons recept gebruiken we kokosolie, maar ook een andere neutraal smakende (!) plantaardige olie kan. Zonnebloemolie of rijstolie bijvoorbeeld. Wij voegen géén siroop of iets dergelijks toe. Ik weet dat ik in mijn kommetje ook (vers) fruit of rozijnen erbij gaan doen en extra zoet vind ik dan niet nodig. Maar als je zelf nou wel iets zoets wilt toevoegen voeg dan aan het recept 60 ml ahornsiroop toe.

Bewaren

Ik maak vaak twee x dit recept, op twee platen tegelijk in de oven, het meeste werk is het afwegen van de ingrediënten namelijk. Dan heb ik wekenlang een lekker voorraadje! Ik bewaar het in een grote glazen pot, blijft lekker crunchy mits goed droog gebakken!

crunchy homemade granola

Zo maak je crunchy homemade granola

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Crunchy homemade granola

crunchy homemade granola
Deze homemade, suikervrije granola is fantastisch crunchy en smaakt uitstekend door de (plantaardige) yoghurt. Maak een voorraadje want het blijft wekenlang lekker, mits goed droog gebakken.
5 van 2

Voorbereiden: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 20 porties à 30 g

Ingrediënten

Zo maak je het

 1. Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 2. Smelt de kokosolie op zeer laag vuur. Meng ondertussen de overige ingrediënten in een kom. Hussel de gesmolten kokosolie erdoor, zodat overal een 'oliefilm' over zit.
  crunchy homemade granola
 3. Spreid de massa uit over het bakblik en bak het 20 minuten of tot het goudbruin en lekker knapperig geroosterd is. Schep elke 5 minuten even om, zodat het niet kan verbranden. Houd het goed in de gaten, kan opeens snel gaan en elke oven is anders.
 4. Haal het bakvel met de granola van de bakplaat en laat het buiten de oven helemaal afkoelen.
  crunchy homemade granola
 5. Doe een portie (ongeveer 25-30 g) door je (plantaardige) yoghurt en voeg er nog wat rozijnen, vers of gevriesdroogd fruit naar smaak aan toe.

Granola bewaren

 1. Bewaar deze crunchy homemade granola in een afgesloten glazen pot. Blijft wekenlang lekker krokant mits goed droog gebakken. Maak je een dubbele portie, gebruik dan ook twee bakblikken anders krijg je een te dikke laag en zal de granola niet mooi kunnen roosteren.

Toevoegen

 1. Rooster gedroogde vruchten of rozijnen nooit mee met de granola, dat gaat te snel verbranden!
  Wij voegen geen suiker, siroop of iets dergelijks toe. Ik weet dat ik later toch (vers) fruit of rozijnen erbij gaan doen in m'n kommetje en dat vind ik dan niet nodig. Maar als je zelf nou wel iets zoets wilt toevoegen voeg dan aan het recept 60-75 ml ahornsiroop toe.

Variatie

 1. Je kunt in principe lekker variëren met het soort noten, zaden en pitten. Denk aan hazelnoten, amandelen, sesamzaad, hennepzaad, maanzaad etc. Of als je minder van kokoschips houdt, neem dan gerust gepofte quinoa.
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven