Binnen een paar minuten simpel en lekker ontbijten? Havermoutpap met gestoofde peer is de uitkomst! Uiteraard zijn de mogelijkheden voor een lekkere warme havermout als ontbijt eindeloos. In mijn pap van vandaag verving ik een deel van de vlokken die ik normaal gebruik door banaan en rozijnen. Maar hieronder geef ik je de absolute basis waarmee je zelf kunt variëren.
Basis havermoutpap
Basis havermoutpap voor 1 persoon kun je maken van 250 ml vocht + 60 g havermout (havervlokken) en een snufje zout. Langzaam koken voor warme pap. Als je liever koude havermoutpap eet dan zet je de basis een nachtje in de koelkast en roert het de volgende morgen goed door voor je de topping erop doet. Varieer met het vocht, amandelmelk, sojamelk, water of havermelk, het is allemaal lekker. Voeg een eetlepel lijnzaadolie of kokosolie toe als je graag een extra smeuïge pap eet. Ook kun je de hele vlokken eens vervangen door havergrutten.
Havermoutpap saai? Echt niet, om je op weg te helpen hier nog wat beproefde combinaties voor toevoegingen of toppings:
- wortel, kaneel, rozijnen en pitten/zaden
- banaan, gembersiroop en walnoten
- warm rood fruit en kaneel
- gebakken banaan, pecannoot en ahornsiroop
- mango, kokosschips en granaatappelpitjes
- appel, rozijnen en kaneel
- gebakken plakken peer, geroosterde hazelnoot en steranijs
- blauwe bessen, munt en pompoenpitten
- kiwi, dadel en geraspte kokos
- geraspte rode biet, gember en pistache
- pindakaas, geraspte chocola en banaan
- cranberry (warme compote met een snufje kruidnagel en kaneel), sinaasappel en amandelen
Bewaren
Havermoutpap (de basis) blijft tot zo’n drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Wel in een goed afsluitbaar bakje, zodat de pap geen geuren kan overnemen.
Zo maak je havermoutpap met gestoofde peer
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Havermoutpap met gestoofde peer
Ingrediënten
Havermoutpap
- 40 g havervlokken
- 250 ml plantaardige melk - of water
- 1 handje rozijnen
- 1 banaan - geprakt
- 1 tl ochtendkruiden - < homemade
- snufje zout
Erop
- 1 el hennepzaad - of andere zaden naar eigen keus
Zo maak je het
- Verwarm alle ingrediënten voor de havermoutpap in een sauspan met dikke bodem langzaam op laag vuur tot tegen de kook aan. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen.
- Stoof de stukjes peer met kaneel in een apart pannetje tot het lekker zacht is. Voeg eventueel een drupje water toe.
- Doe de havermoutpap in een kom en schep de gestoofde peer erop. Bestrooi met een lepel hennepzaad.