Deze granola zonder noten is speciaal gemaakt voor mensen met een noten allergie. Perfect voor door de (plantaardige) yoghurt. Maak gerust een voorraadje want het blijft wekenlang lekker, mits goed droog gebakken. De basis bestaat uit havervlokken, gepofte quinoa en kokoschips. Verder voegde ik een lading zaden en pitten toe, siroop en kruiden voor de smaak en olie voor de crunch. Veel mensen hebben ’s morgens geen zin om uitgebreid iets iets klaar te maken en dan is een bak yoghurt met granola natuurlijk een enorme uitkomst!
Vet toevoegen
Om je granola zonder noten echt lekker krokant te maken, heb je echt vetstof nodig. In dit recept gebruiken we rijstolie, maar ook een andere neutraal smakende (!) plantaardige olie, zoals kokosolie of zonnebloemolie kan. Wij voegen een beetje agavesiroop en wat ochtendkruiden toe, dat geeft de granola direct al wat zoetigs mee. Na het bakken kun je er nog rozijnen, moerbeien of gedroogd fruit aan toevoegen. Uiteraard kun je bij consumptie nog je favoriete vers fruit erbij doen.
Bewaren
Het meeste werk is het afwegen van de ingrediënten, dus mocht je twee keer het recept willen maken, neem dan wel twee platen om de notenvrije granola te bakken en wissel de bakplaten bij het omscheppen ook gelijk even. Zo heb je wekenlang (ruim 40 porties) een lekker voorraadje! Bewaar het in een grote glazen pot. Deze granola blijft lekker crunchy, mits goed droog gebakken!
Zo maak je granola zonder noten
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Granola zonder noten
Ingrediënten
- 300 g havervlokken
- 50 g kokoschips
- 50 g gepofte quinoa
- 100 g pompoenpitten
- 100 g zonnebloempitten
- 50 g lijnzaad
- ¼ tl ochtendkruiden - < homemade
- ¼ tl zout
- 50 ml rijstolie
- 50 ml agavesiroop
Zo maak je het
- Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Weeg en meng de droge ingrediënten (havervlokken, kokoschips, gepofte quinoa, pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, ochtendkruiden en zout) in een kom goed door elkaar.
- Sprenkel de rijstolie en de agavesiroop erover en hussel alles goed door, zodat overal een 'olie-siroopfilm' over zit.
- Spreid de massa uit over het beklede bakblik en bak het in totaal 25 minuten of tot het goudbruin en lekker knapperig geroosterd is. Schep elke 8 minuten even om, zodat het niet kan verbranden. Houd het op het eind goed in de gaten, wat het bruinen kan opeens snel gaan. Tenslotte is elke oven weer anders.
- Haal het bakvel met de granola van de bakplaat en laat het buiten de oven helemaal afkoelen.
- Doe een portie (ongeveer 25-30 g) door je (plantaardige) yoghurt en voeg er nog wat rozijnen, vers of gevriesdroogd fruit naar smaak aan toe.
Granola bewaren
- Bewaar deze granola zonder noten in een afgesloten glazen pot. Blijft wekenlang lekker krokant, mits goed droog gebakken. Maak je een dubbele portie, gebruik dan ook twee bakblikken anders krijg je een te dikke laag en zal de granola niet mooi kunnen roosteren.
Toevoegen
- Rooster gedroogde vruchten of rozijnen nooit mee met de granola, dat gaat te snel verbranden! Dus als je dat wilt toevoegen, dan na het bakken en afkoelen. Wij voegden er siroop aan toe, maar dat kun je achterwege laten. Je kunt bij consumptie nog wat vers of gedroogd fruit aan je granola toevoegen.
Variatie
- Je kunt in principe lekker variëren met het soort zaden en pitten. Denk aan sesamzaad, hennepzaad, maanzaad, et cetera.