Vegan pesto van radijsloof

Ik ben dol op radijsjes, gewoon uit het vuistje als snack of verwerkt in een gerecht. Maar dan houd je dat groen altijd over, als salade vond ik het nooit zo geslaagd, maar dat weggooien bleef toch knagen. Dus iets met radijsloof, stond al een tijd op de to-cook-lijst maar was er nog steeds niet van gekomen, tot vandaag.  Je maakt er heel makkelijk een overheerlijke en vegan pesto van radijsloof van. Voor € 0,75 of minder koop je een bos radijsjes. Vanaf nu is het enige dat je hoeft weg te gooien is het elastiekje. Hoewel… zelfs die kun je uitstekend bewaren natuurlijk, komt vast een keer van pas. Wat is er mooier dan een groente in z’n geheel gebruiken? Het is duurzaam – minder verspilling tenslotte – en het is budgettair gezien bijzonder aantrekkelijk.

Alternatief voor pijnboompitten

Pijnboompitten zijn de afgelopen jaren schreeuwend duur geworden en gebleven. Je kunt ze in deze vegan pesto van radijsloof best vervangen door ongezouten amandelen. Mag gewoon met het schilletje. Even goed opletten of ze voldoende fijngehakt worden. Je kunt ze natuurlijk vooraf al in kleinere stukjes hakken, dan heeft de staafmixer er minder moeite mee.

Verse blaadjes

Je moet het loof wel even een beetje uitzoeken. De harde stukjes steel van de blaadjes afhalen en eventuele geel uitziende blaadjes er tussenuit vissen. Hoe verser het bosje radijs is, des te beter van kwaliteit zijn de blaadjes. En het smaakvolst ook natuurlijk. Mocht je wat weinig radijsloof overhouden, dan kun je gewoon wat rucola of basilicumblaadjes toevoegen. Ik gebruik een hoge beker voor de ingrediënten. Vervolgens pureer ik alle ingrediënten voor de vegan radijsloofpesto tot de gewenste dikte te pureren. Mag best behoorlijk fijn wat mij betreft. lekker smeuïg smeerseltje.

We gebruiken deze pesto ook in dit recept: IJsbergsla met spek en radijsloofpesto

vegan pesto van radijsloof

Zo maak je deze vegan pesto van radijsloof

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Vegan pesto van radijsloof

Om verspilling tegen te gaan kun je van het loof van een bos radijsjes een overheerlijke vegan radijsloofpesto maken. Ook vanuit budgettair oogpunt een aanrader. Je kunt de vegan pesto van radijsloof bijvoorbeeld gebruiken over de pasta, op een boterham of cracker of als basis voor je dressing.
5 van 1 stem

Voorbereiden: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 1 potje à 225 ml

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Laat afkoelen.
  2. Pluk de radijsbladeren van de steeltjes. Gebruik alleen de verse, groene exemplaren. Spoel af in een vergiet en zwier droog.
  3. Hak de radijsloof grof. Pureer met de geraspte kaas, de geroosterde pijnboompitten en een eetlepel olie. Voeg wat meer olijfolie toe om de gewenste dikte te krijgen en pureer nogmaals. Proef en voeg naar smaak zout toe.

Bewaren

  1. Bewaar in een goed afsluitbaar potje. In de koelkast tot een week heel goed houdbaar, daarna even goed kijken, ruiken en proeven. Invriezen in ijsblokjesvorm kan ook, je hebt dan gelijk mooie porties.

Lekker!

  1. Je kunt de vegan pesto van radijsloof bijvoorbeeld gebruiken over de pasta, op een boterham of cracker of als basis voor je vegan dressing.
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Blad van radijsjes, radijsgroen

Met radijsblad kun je veel meer gerechten bereiden. Naast pesto, kun je het loof ook in je soep of gazpacho stoppen. Of wat te denken van flans, gemengde salades of omeletten? Het groen van de radijsjes kun je zelfs verwerken in zoet gebak! Denk aan taarten, cakes en muffins! Genoeg inspiratie! Heb jij ook zo’n Zero waste recept? Laat ons eens mee genieten!

Scroll naar boven