Vandaag presenteren we twee varianten van ijsbergsla met spek en radijsloofpesto. De een is helemaal veganistisch; en die andere met ei is vegetarisch. Vooral de structuur maakt ijsbergsla onvergelijkbaar, qua smaak is het redelijk neutraal en dat is precies wat ik nodig heb voor dit saladerecept. De zoutige krokant gebakken spekjes geven de salade een lekkere hartige smaak. We gebruiken als dressing een heerlijke vegan pesto die we verdunnen met wat goede olijfolie. Dat zorgt ervoor dat het wat vloeibaar wordt en de dressing makkelijker te doseren is. Het recept voor de vegan pesto van radijsloof verscheen trouwens al eerder op ons blog.
Twee varianten
Zowel qua presentatie als qua ingrediënten verschillen de twee bordjes ijsbergsla met spek en radijsloofpesto ietsje van elkaar. De een maakten we met partjes peer, bij de andere salade legden we er partjes ei op. Bij de een scheurden we de ijsbergsla, bij de ander maakten we er puntjes van.
Zo maak je de ijsbergsla met spek en radijsloofpesto
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
IJsbergsla met spek en radijsloofpesto
Ingrediënten
- ½ krop ijsbergsla
- 75 g spekjes - vegan, wij vinden Vivera het lekkerst
- ½ avocado - in dunne plakjes
- 30 ml radijsloofpesto - < klik voor recept
- 1-2 el olijfolie - om te verdunnen
- peper - versgemalen
Voor 2 vegan versies
- 1 kleine peer - in partjes
Voor 2 vegetarische versies
- 4 ei - hardgekookt
Zo maak je het
- Als je voor de vegetarische variant gaat: kook eerst de eieren hard in 8 minuten. pel en snijd in kwarten.
- Bak de spekjes op redelijk hoog vuur krokant en laat ze (snel) afkoelen op een schoteltje.
- Snijd de ijsbergsla in leuke puntjes en schik ze over twee borden. (Of scheur de sla 'gewoon' in stukken en verdeel over de borden)
- Snijd de avocado in dunne plakjes.
- Meng de radijsloofpesto met goede olijfolie tot het dun genoeg is om als dressing te gebruiken.
- Verdeel de krokant gebakken vegan spekjes en de plakjes avocado over de sla en drizzle de dressing erover
Zout en zoet combineren!
Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor suiker en vet, omdat we deze stoffen nodig hebben om te overleven. Zout in gerechten zorgt ervoor dat het lastiger is om ervan af te blijven. Het combineren van zout en zoet in een product of gerecht zorgt er al met al voor dat die zalige combi zo enorm populair is! Denk eens aan chocola met karamel en zeezout, onweerstaanbaar toch? Daarnaast is in Amerikaans onderzoek gezien dat de combinatie van zout, zoet én vet dezelfde stoffen in de hersenen zou losmaken als een shot van de drugssoort heroïne. Nou heb ik nooit behoefte gehad aan drugs, maar ik snap wel wat ze bedoelen. Al lijkt dit bordje ijsbergsla mij dan wel een gezondere manier om aan je high te komen!