Deze speculaasballetjes zijn niet alleen ’s winters een zalige lekkernij. Ook ’s zomers met een pittige espresso smaken ze zalig! Deze vegan wortel speculaasballetjes maak je ook nog eens met allemaal low fodmap ingrediënten. Op die manier kan iedereen er met een gerust hart van snoepen. Moet het helemaal nootvrij zijn, maak de korst dan van uitsluitend sesamzaad. Je haalt 12 grote ballen (zoals op de foto) uit het recept óf maak er 24 kleine balletjes van, die passen in één keer in je mond.
Consumeren en bewaren
De wortel speculaasballetjes blijven een dag of drie goed in de koelkast. Je eet ze zó uit de koelkast. Mocht je er 24 hebben gemaakt dan eet je die vast niet binnen drie dagen op. In dat geval is het verstandig als je een deel direct invriest voor later.
Zo maak je wortel speculaasballetjes
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Wortel speculaasballetjes (low fodmap)
Ingrediënten
Ballen
- 50 g wortel - geraspt
- 50 g pindakaas - 100% pinda
- 50 g havervlokken
- 20 g sesamzaad
- 20 g lijnzaad
- 1½ tl speculaaskruiden
- 30 g ahornsiroop
- mespunt zout
Korstje
- 40 g pecannoten
- 10 g sesamzaad
Zo maak je het
Ballen
- Maal alle ingrediënten voor de ballen zo grof of fijn als je wilt tot een plakkerige massa. Dat kan in een keukenmachine of met een (hand) hakmolentje met trekkoord.
- Draai er 12 (of beter: 24) balletjes van.
Korstje
- Maal de pecannoten fijn en meng ze met het sesamzaad. Doe over op een plat bordje en rol de balletjes erdoor.
Opstijven
- Laat de balletjes afgedekt minstens een uur opstijven in de koelkast.
- TIP:Vries een deel direct in voor later, als je denkt dat je ze niet binnen een paar dagen opeet.