Deze bekende Aziatische pannenkoekjes zijn niet allen uitermate geschikt als vegan oosters bijgerecht, maar ook perfect als hartige snack. Met een paar simpele ingrediënten maak je ze eenvoudig zelf! Het vergt even wat tijd en dus planning, maar dat is vooral rusttijd voor het deeg. Je kunt het deeg ook voorbereiden en in de koelkast zetten tot verdere verwerking. Dat scheelt alweer.
Pittige saus
In de pittige saus gebruiken we crispy chili olie. Dat is van een bepaald merk (#nospon) want die is echt vegan en fijn om in huis te hebben. Eenmaal geopend in de koelkast nog maanden te bewaren. Bij de Aziatische pannenkoekjes eigenlijk wel onmisbaar. Wij gebruiken een halve theelepel, maar maak de saus zo pittig als je zelf lekker vindt. De chilisaus gebruik je zoals sambal: gewoon een schepje bovenop je noodles, rijst, brood of wat je maar lekker lijkt. Ook geschikt als dipsaus. Daarnaast knapt je roerbakgerecht ook erg op van een beetje crispy chili olie.
Even iets meer over het merk Lao Gan Ma. Ze maken diverse soorten chili olie. Ook wel LGM Chili Sauce genoemd, Old Godmother sauce, Grand Mother sauce en soms Angry Lady sauce vanwege het ietwat chagrijnige hoofd op elk potje. 🙂 In het Chinees: 老干妈 / Lǎo Gàn Mā. Letterlijk oude peetmoeder. Het bekendste product van dit merk is de crispy chilli in oil. De sojaboontjes en stukjes ui zijn knapperiger dan je zou verwachten en de chili minder scherp. Het merk dijt gestaag uit met steeds meer varianten zoals die met stukjes koolrabi, tofu of gefermenteerde groenten. Bron: aziatische-ingredienten.nl
Bewaren
Het lekkerst zijn ze warm en vers gebakken, maar een dagje bewaren kan ook, hoewel de Aziatische pannenkoekjes dan niet meer zo knapperig zullen zijn.
Zo maak je oosterse vegan pannenkoekjes
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Aziatische pannenkoekjes
Ingrediënten
Pittige saus
- 3 el sojasaus - type tamari
- 1 el sushi-azijn
- ½ tl crispy chili oile - Lao Gan Ma (#nospon), of meer naar smaak
- 1 el sesamzaad
Zo maak je het
- Kneed de bloem met het zout en het handwarme water snel tot een licht plakkerig maar soepel deeg. Te nat? Voeg dan een beetje bloem toe. Te droog? Voeg dan een beetje water toe. Laat het deeg afgedekt 30 minuten rusten.
- Snijd ondertussen de prei in zeer dunne ringen en haal deze los.
- Maak alvast de dipsaus. Meng daarvoor de sojasaus met de sushiazijn, chili-olie, en sesamzaad. Maak de saus zo pittig als je zelf lekker vindt.
- Verdeel, na de rusttijd, het deeg in 6 gelijke stukken van ongeveer 80 gram.
- Bestuif je werkblad met wat bloem. Houd de bloem bij de hand. Rol (met een deegroller) elk stukje deeg uit tot een rechthoekige plak. Om vastplakken te voorkomen bestuif je de deegroller met bloem of leg een bakvel tussen deeg en roller. Bestrijk de plakken met een beetje sesamolie en verdeel de prei erover. Rol ze eerst in de lengte en vervolgens in de andere richting tot rolletjes. (zie foto) Duw deze rolletjes plat en vorm er zo dunne pannenkoekjes van.
- Bestrijk de pannenkoekjes aan beide kanten met wat olie en bak ze in een droge, hete pan gaar en lichtbruin. Draai het vuur lager om verbranden te voorkomen.
- Serveer de Aziatische pannenkoekjes met de pittige saus. Met je handen eten mag!