Op zijn tijd mag ik graag een lekker broodje vegan burger eten. Ik heb er aal een aantal geprobeerd, maar ze zijn niet allemaal even lekker. Dat is natuurlijk heel persoonlijk en ook afhankelijk van wat je erbij eet. Niet elke vegan burger is trouwens even gezond, zo wijst een onderzoek van de Consumentenbond (2023) uit. Van de 75 geteste vega- en veganburgers zijn slechts 27 een gezonde keus. Dat is net iets meer dan een derde. De rest bevat te veel zout en/of verzadigd vet.
Welek burger?
In de beyond meat burger zit per 100 g onbereid product: 5.6 g verzadigd vet, 0.75 g zout. (ter vergelijking AH gewone burger bevat 9,7 g verzadigd vet en 1,23 g zout.) Eet je helemaal geen dierlijke producten (veganistisch)? Dan is het extra belangrijk dat je burger ook genoeg eiwit bevat en verrijkt is met ijzer en vitamine B12. Er moet dan minimaal 0,8 milligram ijzer en 0,24 microgram vitamine B12 per 100 gram zijn toegevoegd. Wel iets om op te letten natuurlijk!

Zo maak je broodje vegan burger
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Broodje vegan burger 2.0
Ingrediënten
- 400 g wortel - geschrapt
- 400 g aardappelpartjes - voorgekookt
- 1 el olie
- ½ komkommer - in plakjes
- 2 tomaten - in plakjes
- 1 ui - in halve ringen
- 2 vegan burgers - beyond meat of andere naar keuze
- 100 g sla - naar keuze
- 2 el tomatenketchup - vegan
- 2 Italiaanse bollen - of ander brood naar keuze
Zo maak je het
- Kook de geschrapte wortels in 10 minuten beetgaar.
- Bak de aardappeltjes 10-12 minuten in een klein beetje olie of 16 minuten in de Airfryer.
- Snijd ondertussen de komkommer, tomaat en ui zoals aangegeven.
- Bereid de vegan burgers volgens aanwijzingen op de verpakking.
Serveren
- Snijd de Italiaanse bol doormidden en beleg met de sla, de gebakken burger, komkommer, tomaat, ui en ketchup. Maak het bord compleet met de aardappelpartjes en wortel.