Feestbroodjes, volkoren!

Deze leuke feestbroodjes lenen zich voor allerlei doeleinden. Niet alleen zeer geschikt als voedzaam ontbijt of lunch, maar zeker ook als feestelijk deelbrood. Daar voor leg je de deegbolletjes net ietsje uit elkaar in een vorm. Ze zullen tijdens het bakken dan aan elkaar vast gaan zitten doordat ze nog wat rijzen. De smaak en structuur gaat al een eindje richting kletzenbrood. Verwacht dus een lekker stevig brood met een crunch van walnoten.

Zoet of hartig beleg?

Eigenlijk hoeft er niet eens beleg op. Maar voor wie wil, toch een paar suggesties. De broodjes hebben al een zoete vulling en smaken daardoor ook zalig met hartig beleg. Vooral diverse zachte of harde kaassoorten zijn geschikt om met zoet te combineren. Mijn persoonlijke favorieten zijn wel oude kaas, bleu d’Auvergne of zachte geitenkaas. Mocht je dat minder lekker vinden eet ze dan met een lik boter en vruchtenmoes of honing.

Trouwens… die bleu d’Auvergne is rijk aan calcium, fosfor, vitamines A1 en B12. Het is ook een bron van vitamine B2, zink en omega 3. De streek waar de kaas wordt geproduceerd, is ook nog eens een bergzone waar koeien in uitgestrekte weilanden grazen.

Bewaren en tips

De broodjes laten zich een paar dagen bewaren. Maar nog beter is het om ze in te vriezen. Langzaam in de koelkast laten ontdooien of (maak het oppervlak even vochtig) leg ze nog even in de oven.

Leg de deegbolletjes in een boomvorm voor kerst, dat staat extra gezellig op je brunch- of borreltafel!

Zo maak je Feestbroodjes

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Feestbroodjes

stevige-volkoren-feestbroodjes
Rijk gevulde feestbroodjes! De smaak en structuur gaat al een eindje richting kletzenbrood. Verwacht dus een lekker stevig brood met een crunch van walnoten! Perfect voor elk feestelijk ontbijt, ook leuk in bij een brunchbuffet of high tea. Kan zowel zoet als hartig belegd worden.
5 van 1 stem

Voorbereiden: 15 minuten
Rijzen: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Keuken Europees
Trefwoorden brood
Hoeveelheden aanpassen? 16 broodjes

Ingrediënten

Basis

Vulling (toevoegen na het rijzen)

Erop

Zo maak je het

  1. Kneed voor de basis het speltmeel met havervlokken, gist, zout, honing, lauwe melk, gesmolten boter en ei in een grote kom tot een samenhangend deeg. Laat het deeg op een warme plek 40 minuten rijzen. (Ik deed dat in de oven met onder en bovenwarmte op 38 °C)
  2. Snijd ondertussen de tutti frutti in stukjes en breek de walnoten klein.
    stevige-volkoren-feestbroodjes
  3. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
  4. Kneed de tutti frutti, walnoten en het sesamzaad door het gerezen deeg. Maak hiervan zo'n 16 gelijke bolletjes en leg ze op de beklede bakplaat. Sprinkle er wat sesamzaad over.
    TIP: Leg ze iets uit elkaar om er een breekbrood van te maken. Extra leuk: in een boomvorm voor Kerst!
    stevige-volkoren-feestbroodjes
  5. Bak de feestbroodjes 35-40 minuten of tot ze kleur krijgen en gaar zijn.
  6. Serveer deze zalige gevulde feestbroodjes met wat je maar wilt. Kaas is echt een aanrader!
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven