Meringue schuimkrans met vers fruit

Een heerlijke meringue schuimkrans met vers fruit, die is natuurlijk perfect als nagerecht met kerst of Pasen! De krans van meringue schuim kun je al een dagje eerder maken. Ik heb overigens voor de basis het recept van Kees Holtkamp gebruikt, maar op veel lagere temperatuur en langer gedroogd dan hij voorstelt. Ik heb deze meringue 5 uur gedroogd op 70 °C met onder- en bovenwarmte. In zijn recept zit behoorlijk wat suiker. Maar dan krijg je ook wel echt prachtige meringue. Door het lange drogen wordt het schuim door en door droog en super knapperig. Als je liever een zachte binnenkant wilt kun je ze op iets hogere temperatuur drogen en (misschien wel de helft) korter.

Opmaken voor kerst of Pasen?

Het is het lekkerst als je de schuimkrans vlak voor het serveren pas met het fruit opmaakt. Voor kerst versier je de krans met rood en groen. Neem bijvoorbeeld aardbeien, kiwi, bramensaus en munt. Is het Pasen neem dan mango, passievruchtsaus en munt. Je kunt de meringue ook in stukken breken en met slagroom en fruit serveren, dan heet het Eton mess.

Meringue schuim bewaren?

Zorg dat het schuim goed droog is van binnen en laat het helemaal afkoelen. Verpak het vervolgens luchtdicht, in een plastic zak of afsluitbare bewaardoos. Omdat suiker -het belangrijkste ingrediënt van de meringue- vocht aantrekt, is het belangrijk om het gebakken schuim goed luchtdicht te bewaren. Op kamertemperatuur blijft je gedroogd schuim zo zeker 2 weken goed.

Tips voor de perfecte meringue

Sommige mensen willen wel, maar durven niet aan meringue te beginnen. Kom op laat je niet kisten, met deze tips lukt het echt!

 1. Allereerst moeten je kom en garde(s) heel goed schoon en vetvrij zijn. Keukenpapier met citroensap langs al je gereedschap en handen helpt echt.
 2. Er mag bij het breken van de eieren geen enkel spoortje eigeel bij het eiwit komen, dat beetje kan er al voor zorgen dat het niet lukt om de eiwitten goed op te kloppen.
 3. Sla de eiwitten met zout eerst half stijf, voeg dan geleidelijk -dus beetje bij beetje- de suiker toe, maar blijf wel mixen. Als je geen staande mixer hebt even een extra handje vragen.
 4. Het is de bedoeling dat je het meringueschuim droogt in plaats van bakt. Zet daarom de oven dus niet te hoog. Tussen de 70-110 °C is gebruikelijk. Zie je dat het eiwit te donker van kleur wordt, zet de oven dan nóg iets lager.
 5. Wil je echt mooie witte meringue? Je geeft de meringues zo min mogelijk kleur door ze op een hele lage temperatuur te laten drogen. Hoe lager je de temperatuur zet, hoe langer de droogtijd wordt.
 6. Stel boven- en onderwarmte in, de hetelucht stand geeft een donkerder resultaat.
 7. Laat de meringue in de oven afkoelen, dan wordt het nog knapperiger!
 8. Je kunt ook vegan meringue maken, zoek maar eens op: aquafaba.

Zo maak je meringue schuimkrans

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Meringue schuimkrans met vers fruit

BIJLAGEDETAILS
De meringue schuimkrans zelf kun je een dagje eerder maken. Maar het is het lekkerst als je de krans vlak voor het serveren pas opmaakt. Je kunt de meringue ook breken en met slagroom en fruit serveren, dan heet het Eton mess.
5 van 2

Voorbereiden: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Drogen in de oven: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 30 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 8 porties

Ingrediënten

Optioneel

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 70 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 2. Zorg dat de metalen kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit.
  meringue schuimkrans
 3. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op de hoogste versnelling in een staande mixer. Voeg geleidelijk -lepel voor lepel- de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker helemaal is opgelost.
  meringue schuimkrans
 4. Voeg alle poedersuiker toe aan de kom en spatel (vouw) dit voorzichtig door het opgeklopte eiwit.
  meringue schuimkrans
 5. Leg hoopjes meringue (of spuit) in een kransvorm op de bakplaat en laat deze krans ongeveer 4-5 uur drogen in de oven. De droogtijd hangt vooral af van de hoogte en breedte van de krans. Als ze loslaten van het bakpapier zijn ze goed.
  NB: op de foto zie je een kleine krans, maar wij maakten ook nog 7 andere schuimvormpjes. Je kunt met ditzelfde recept dus 1 grotere krans maken voor 8 porties!
  meringue schuimkrans
 6. Zet dan de oven uit, maar laat deze wel dicht. Laat de schuimkrans afkoelen in de oven.

Opmaken

 1. Maak het fruit schoon. Prak een kleine hoeveelheid frambozen en roer dat door de crème fraîche. Neem zoveel fruit als je lekker lijkt!
 2. Besmeer de krans met crème fraîche, verdeel het fruit erover en steek er her en der wat blaadjes munt tussen. Serveer onmiddellijk.
  Meringue schuimkrans
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven