Deze pittige bonen hummus is een bijzonder appetijtelijk vegan broodbeleg of een goede smeerdip voor op een toastje. In plaats van met kikkererwten heb ik ‘m gemaakt met witte bonen uit blik. Immers, die zijn al gegaard en dus klaar voor gebruik. Dat vind ik voor zo’n hummus wel zo makkelijk. Ik voegde er citroenolijfolie aan toe, dat maakt de hummus lekker fris. Een heerlijke basis voor een verantwoorde lunch of borrelhap!
Aanpassen en variëren
Uiteraard kun je aan deze hummus met witte bonen nog een lepel notenpasta of tahin toevoegen. Dan wordt het nog voedzamer. Oja, en heb je geen citroenolie, neem dan olijfolie + citroenrasp en/of -sap. Dat is ook lekker. Kijk ook eens naar de verschillende smaakjes hummus bij de supermarkt. Bestudeer de ingrediëntenlijst en doe er je voordeel mee. Alles wat met kikkererwten kan, dat kun uiteraard ook prima in je zelfgemaakte bonen hummus doen.
Bewaren
Schoon werken en steeds schoon bestek gebruiken, dan blijft de pittige bonen hummus, goed afgedekt, tot wel een week goed in de koelkast.

Zo maak je pittige bonen hummus
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Pittige bonen hummus
Ook gebruikt
- staafmixer
Ingrediënten
- 200 g witte bonen - uit blik (uitlekgewicht)
- 1 klein teentje knoflook
- 4 el citroenolijfolie
- snuf piment d’Espelette - of cayennepeper, naar smaak!
- snuf zout
Garneer met
- handje rucola
Zo maak je het
- Spoel de witte bonen af in een zeef en laat goed uitlekken.
- Hak de knoflook grof.
- Doe de uitgelekte bonen (houd er een paar apart voor de garnering) met de knoflook, citroenolie, piment d'Espelette en een snuf zout in een hoge kom. Pureer helemaal glad, proef en breng zo nodig verder (pittiger) op smaak.
- Schep de hummus in een bakje en garneer met wat extra olijfolie en de achtergehouden boontjes.
Serveer tips
- Rooster sneetjes brood en beleg niet te zuinig met de pittige bonen hummus en leg er wat rucola op. Of serveer er toastjes bij. Snijd de rucola in dat geval fijn!