Vegan feeststol met spijs

Je mag voor dit recept van Kim wel een dagdeel uittrekken, maar dan heb je ook wel een gewéldig lekkere vegan feeststol met spijs! De meeste tijd gaat trouwens zitten in het rijzen van het deeg, dus dat is allemaal passieve tijd. Tip: het is lekker (en handig) als je de vegan amandelspijs de avond van tevoren al maakt, dat komt de smaak echt ten goede. En wil je van deze feeststol een echte paasstol maken? Doe er dan sinaasappelschil en sukade in!

Paasstol of kerststol?

Een aantal jaar geleden werd er nog onderscheid gemaakt tussen de kerststol en de paasstol. Tegenwoordig zie je in beide periodes dezelfde stol in de schappen liggen onder de naam: FEESTSTOL. Dat woord is wat inclusiever voor mensen die geen christelijke feesten vieren. Maar… ook commercieel wel zo makkelijk, want er moeten er gigaveel gemaakt worden en dan kun je ze mooi in de diepvries stoppen 😉 Bovendien hoeven ze ook niet direct uit de schappen na kerst of Pasen.

Eigenlijk is het verschil tussen deze traditionele stollen die we eten met Kerstmis en met Pasen niet zo heel erg groot. In de basis zijn de twee broden hetzelfde; beide rijkelijk gevuld met rozijnen, een rolletje amandelspijs en eventueel noten. Het verschil zit hem dus vooral in de details. Kenmerkend voor een paasstol zijn de sinaasappelschilletjes en sukade, die bakkers gebruiken. En bakkers versieren een paasstol vaak met amandelschaafsel of gebroken hazelnootjes, terwijl een kerststol wordt bestoven met poedersuiker.

Bewaren

Je kunt het brood prima enkele dagen goed houden, maar invriezen kan ook.

Zo maak je vegan feeststol met spijs

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Vegan feeststol met spijs

vegan feeststol met spijs
Het duurt even, maar dan heb je ook een geweldig lekkere vegan feeststol mét spijs! De meeste tijd gaat trouwens zitten in het rijzen van het deeg, dus dat is allemaal passieve tijd.
5 van 2 stemmen

Voorbereiden: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
2x rijzen: 1 uur 45 minuten
Totale tijd: 2 uur 40 minuten
Dieet Vegan
Keuken Hollands
Trefwoorden brood, feest
Hoeveelheden aanpassen? 10 sneden per stol

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Maak de amandelspijs als je die niet op voorraad hebt. Je gebruikt de helft van het recept, maak daar een worst van.
  2. Wel de rozijnen-krentenmix in heet water.
  3. Verwarm de melk, margarine, suiker en yoghurt in een pannetje tot handwarm. Voeg daarna de gist toe aan het mengsel.
  4. Meng de tarwebloem en zout in een beslagkom.
    Voeg het handwarme mengsel toe. Kneed zeker 10 minuten tot een soepel deeg. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan wat extra tarwebloem toe. Vorm een bal van het deeg en leg deze terug in de beslagkom, laat 1 uur op een warme plek afgedekt rijzen.
  5. Giet de rozijnen af, dep ze droog en bestuif ze met een beetje bloem. Kneed de rozijnen door deeg.
  6. Bekleed de bakplaat met een bakvel. Vorm een vierkante lap van het gerezen deeg en leg deze op de beklede bakplaat. Leg de worst amandelspijs op het deeg. Vouw het deeg dicht en laat zo nog eens 45 minuten op een warme plek afgedekt rijzen.
  7. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bak de feeststol in ongeveer 30-40 minuten gaar en goudbruin.

Afwerking/variatie

  1. Voor een paasstol kun je sinaasappelschil en sukade toevoegen aan het deeg. Kerststollen worden traditioneel bestrooid met poedersuiker terwijl de paasstol wordt bestrooid met noten of amandelschaafsel.
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven