Vandaag deel ik een lekkere vega burger met paddenstoelen en noten. Het was even experimenteren met de verhoudingen, mijn eerste versie was een plakkerige schijf geworden, helaas. Maar deze is helemaal top! Heerlijk bij een lekkere salade bijvoorbeeld. Een burger is sowieso fijn voor de gezonde vega afwisseling op je bord. En als het vleesloos en homemade is, dan kom je al snel bij diverse groentes uit. De kant-en-klaar varianten uit het vegetarische schap gaan qua smaak vaak aan de veilige kant zitten. Dus lekker zelf aan de slag, deze keer met krachtig smakende gemengde paddenstoelen!
Paddenstoelenburger
Door zelf je vegetarische burgers te maken heb je natuurlijk ook maximale controle over wat er allemaal in gaat (of juist niet!). Als je er een beetje behendigheid in krijgt, kost het ook niet veel tijd. Je krijgt direct een gezonde portie groente binnen. De paddenstoelenburgers zijn lekker kruidig door de tijm. Breng deze paddenstoelen burger in elk geval goed op smaak met bouillon, peper en zout, de paddenstoelen vragen dat echt. Wij aten de vega paddenstoelen burger samen met een simpele salade. Ideeën voor andersoortige burgers zijn overigens van harte welkom!
Zo maak je vega burger met paddenstoelen
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Vega burger met paddenstoelen
Ingrediënten
Burgers
- 250 g paddenstoelen - gemengd
- 1 sjalot
- teentje knoflook
- 1 tl tijm - vers (gedroogd kan ook)
- ¼ blokje bospaddenstoelenbouillon
- 40 g amandelmeel
- 20 g paneermeel
- 20 g noten
- peper en zout
Paneren
- 1 eieren
- 30 g paneermeel
- olijfolie - om te bakken
Zo maak je het
- Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en snipper de sjalot. Bak ze samen 5 minuten in een ruime koekenpan. Knijp de knoflook erboven uit, strooi de tijm erover en verkruimel ¼ blokje bospaddenstoelenbouillon erover. Roer door en bak nog een minuutje. Haal van de warmtebron en laat afkoelen.
- Hak ondertussen de noten in kleine stukjes.
- Pureer de helft van het paddenstoelenmengsel kort (grof) met de staafmixer. Meng dat met de andere helft van de paddenstoelen en het amandelmeel, de gehakte noten, de helft van het ei en (de 20 g) paneermeel. Proef en breng zo nodig verder op smaak met peper en zout.
- Vorm twee grote of vier kleinere burgers van het mengsel, goed aandrukken. Kleinere burgers zijn makkelijker te bakken.
Paneren
- Klop het ei los, doe op een bordje. Op een ander bordje doe je (de 30 g) paneermeel. Haal de burgers voorzichtig door het ei en vervolgens door de rest van hetpaneermeel.
- Bak de paddenstoelenburgers in olie aan beide zijden 5 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn. Draai ze pas om als om als ze stevig genoeg zijn. Het ei moet de tijd krijgen om te stollen.
- Serveer met wat salade.