Vegan boterkoek

Wij postten zelf enige weken geleden een fluweelzachte noten boterkoek. Maar die is niet vegan, dus maakte Kim een smakelijk stukje vegan boterkoek, bijna net zo lekker als de echte boterkoek. Deze vegan versie maak je natuurlijk niet met roomboter maar met margarine. En dat is nog steeds hartstikke lekker! Met slechts 4 ingrediënten is het nou ook niet een heel ingewikkeld recept hè? Nou ja 5, als je het snufje zout mee rekent. Hou je van citroen, dan kun je er wat citroenrasp aan toevoegen voor een extra frisse smaak.

Snufje zout in baksels

Hebben we al eens gewezen op het belang van een snufje zout in je baksels? Veel mensen laten het weg, omdat ze het belang ervan niet kennen. We leggen je graag uit waarom dat snufje zout er eigenlijk in gaat. Het is een absolute must, want het verandert de chemie en de structuur van je recept en wel ten goede! Deeg wordt er net wat elastischer van en dat geeft na het bakker een veel fijner mondgevoel.

Daarnaast brengt zout in zoete gerechten de suikersmaak in balans. Laat je het zout in recepten met (veel) suiker weg, dan smaakt de suiker wat ‘branderig’. Bovendien verdiept een klein snufje zout onmiddellijk alle andere smaken. Bijvoorbeeld kaneel in een appeltaart of kokossmaak in moppen, komen direct naar voren met een snuf zout. Het geeft je baksels daarmee dus de broodnodige smaakboost! Het zout houdt verder ook wat vocht vast, waardoor je baksel na het bakken minder uitdroogt. En als je bakt met gist is zout echt noodzakelijk voor een goede rijzing.

Kortom: nooit weglaten!

Bewaren

De boterkoek bewaar je enkele dagen, goed afgedekt, in de koelkast (op kamertemperatuur wordt het ranzig).

Zo maak je vegan boterkoek

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Vegan boterkoek

vegan boterkoek
Een heerlijke klassieke boterkoek maar dan vegan!
5 van 2

Voorbereiden: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Rusten en afkoelen: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 15 stukken

Ingrediënten

Erop

Zo maak je het

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 185 ℃ en bekleed een quichevorm of ovenschaal Ø 22 cm met bakpapier. Papier even natmaken en goed uitknijpen, dat vormt het best.
  2. Meng bloem, margarine, suiker en zout tot een deeg en druk het gelijkmatig in de beklede vorm. Maak met de tanden van een vork een mooi ruitje in de bovenkant van het deeg.

Erop

  1. Kwast de ahornsiroop over de bovenkant.

Bakken en afkoelen

  1. Bak de boterkoek 30 minuten mooi goudbruin.
  2. Laat eerst 10 minuten rusten, voordat je de koek uit de vorm tilt. Laat verder afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven