Een heel leuk nagerecht voor de paasdagen is deze Eton mess met passievrucht. Het is een toetje dat lekker rommelig hoort te zijn. Simpel ook ja, want in de oorspronkelijke versie gaan slechts 3 ingrediënten: gebakken schuim, slagroom en fruit. Wij gebruiken in plaats van slagroom de wat stevigere Mon Chou (roomkaas). Het iets zoutige daarvan vind ik ook stiekem lekkerder dan slagroom…
Het verhaal van de Eton mess
Laten we eerst eens kijken naar wat Eton mess oorspronkelijk is en waarom heeft dit lekkere nagerecht die naam? Het is een traditioneel Engelse dessert. Het dankt zijn ontstaan in elk geval aan een ongelukje op het prestigieuze Eton College. Ook de datum 4 juni keert terug in de verhalen. Dat is op de prestigieuze school de jaarlijkse feestdag om George III (1760-1820) te eren. Die dag wordt traditioneel gevierd met ouders en vrienden van de rijkeluiskindjes. Er zijn speeches, cricket, een processie van boten en feestelijke picknicks. De picknick wordt traditioneel afgesloten met een dessert van meringue, slagroom en aardbeien en daar ging het begin vorige eeuw een keer mess, euh…mis.
Er doen grofweg 3 verschillende verhalen de ronde over oorzaak van de naam. De eerste versie verhaalt over een hond die tijdens zo’n traditionele picknick de meringues verpletterde en er een mess van maakte. Een ander hardnekkig verhaal heeft het over een leerling die de schuimtaart met aardbeien van de chef kok omstootte. En tenslotte is er een verhaal over een bakker die tijdens het transport van aardbeien pavlova’s, bedoeld voor het feest, bij aankomst een zooitje omgevallen dozen aantrof. Hoe dan ook in alle drie de gevallen was er een berg verbrokkeld schuim vermengd met slagroom en geplet fruit. Geen nood, gewoon serveren in een leuk glaasje en je noemt het Eton mess. Geniaal!
Pasen of kerst?
Speciaal voor Pasen maakte ik de Eton mess met passievrucht en kiwi gold. De fraaie gele kleur past beter dan rode aardbei. Mocht je zo’n messy nagerecht voor kerst willen maken kijk dan ook eens naar ons recept voor de kerst schuimkrans.
Zo maak je Eton mess met passievrucht
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Eton mess met passievrucht en kiwi gold
Ingrediënten
- 35 g eiwitten - ongeveer 1 M eiwit
- ⅛ tl zout
- 50 g fijne kristalsuiker
- 30 g poedersuiker - gezeefd
Vulling
- 3 stuks passievrucht
- 100 g Mon Chou
- hand blauwe bessen
- 1 kiwi gold
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 70 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Zorg dat de metalen kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit.
- Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op de hoogste versnelling in een staande mixer. Voeg geleidelijk -lepel voor lepel- de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker helemaal is opgelost.
- Voeg alle poedersuiker toe aan de kom en spatel (vouw) dit voorzichtig door het opgeklopte eiwit.
- Smeer het geklopte eiwit in een laag van 2-3 cm uit over de beklede bakplaat en laat dit ongeveer 4-5 uur drogen in de oven. De droogtijd hangt vooral af van de hoogte. Als het schuim loslaat van het bakpapier is het goed.
- Zet dan de oven uit, maar laat deze wel dicht. Laat het schuim afkoelen in de oven.
Samenstellen
- Meng de inhoud van de passievruchten door de Mon Chou. Schil de kiwi en snijd 4 mooie plakken uit het midden.
- Breek het schuim in grove stukken, leg een laagje schuimbrokken op de bodem van een glas. Verdeel de passie-Mon Chou erover, dan een paar blauwe bessen en de rest van de schuimbrokken. Steek in elk glas nog een mooie plak kiwi gold en serveer onmiddellijk.