Knapperige bietensalade

Rode bieten zitten vol vitaminen en mineralen, ze zijn een van de meest ijzerhoudende groente die we kennen. Daarnaast bevatten rode bieten ook nog fosfor, magnesium en foliumzuur. Een goede keuze om op het menu te zetten dus. Bijvoorbeeld door deze knapperige bietensalade te serveren. Met als tegenhanger voor de wat milde, aardse smaak gebruiken we in dit recept ui, appel, augurk en bleekselderij. Met een eenvoudige dressing erover is de salade in een handomdraai gemaakt.

Vegan variatietip

Als je plantaardige yoghurt en mayonaise gebruikt in het recept, dan is de bietensalade helemaal vegan.

Bewaren

De bietensalade is op zijn best als je ‘m net hebt gemaakt. Bewaren kan wel een dagje in de koelkast, controleer dan wel altijd de smaak even. Als maaltijdsalade is de knapperige bietensalade geschikt voor 2 personen, als bijgerecht kunnen 4 personen er van smullen.

Eerste hulp bij bietenvlekken

Dan nog even een paar praktische tips die ik ooit van mijn moeder leerde Mocht je bietenvlekken hebben veroorzaakt op je houten snijplank, handen of je kleding raadpleeg dan even deze 3 tips.

  • Normaal gesproken kan je een houten snijplank makkelijk schoonmaken met een drupje afwasmiddel en water. Echter het bietensap trekt meteen in het hout. Strooi zeezout over de snijplank en wrijf met een halve citroen over de plank. Spoel het af en je plank is weer als nieuw!
  • Als je de bieten voor deze knapperige bietensalade hebt gesneden heb je waarschijnlijke wel wat bietenvlekken op je handen. Die vlekken verwijder je eigenlijk met dezelfde middelen als bij de snijplank. Wrijf met een appel of halve citroen over je handen. Is dit niet voldoende? Scrub ze dan met wat zout én citroensap. Lekker zacht ook nog!
  • Voorkomen is beter dan genezen. Maar rode bietensap op je kleding lijkt meestal erger dan het is! Het meest belangrijk is om het niet te laten indrogen. Spoel de vlek zo snel mogelijk uit met een lauw sopje met wasmiddel. Is de vlek er nog niet helemaal uit? Probeer het dan met een mengsel van water en een beetje ammonia.
knapperige bietensalade

Zo maak je knapperige bietensalade

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Knapperige bietensalade

knapperige bietensalade
Als je plantaardige yoghurt en mayonaise gebruikt in het recept, dan is de knapperige bietensalade helemaal vegan.
5 van 1 stem

Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 2 porties

Ingrediënten

Garneer met

Zo maak je het

  1. Snipper de rode ui.
  2. Snijd de bieten en de appels in blokjes, de bleekselderij in dunne plakjes en de augurken in kleine stukjes. Houd van de appel, bleekselderij en augurk wat achter voor de garnering. Meng de rest door elkaar in een schaal.

Dressing

  1. Meng de yoghurt, mayonaise, balsamicoazijn, peper en zout door de salade. Proef en breng zo nodig verder op smaak met peper en zout.
    Garneer met de achtergehouden stukjes en met peterselie naar smaak.
  2. Variatie: voeg een handje rucola toe aan de bietensalade voor een pittige bite.
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven