Deze simpele vegan belegde bammetjes zijn niet alleen geschikt als voedzame lunch thuis, maar zijn ook perfect om mee te nemen naar werk of school. Een recept kun je het nauwelijks noemen, maar ik wil jullie gelijk ook wat ideetjes aan de hand doen wat vegan broodbeleg betreft. Sommige mensen nemen namelijk moeilijk afscheid van de oer-Hollandse boterham met kaas en zijn naarstig op zoek naar lekkere hartige vegan alternatieven.
Vegan broodbeleg, hartig
Een goede boterham blijft voor de meeste mensen een makkelijke en gezonde basis bij hun ontbijt of lunch. Maar wat dan erop te doen? Hoewel er steeds meer prima vegan kaas, worst en paté te koop is, kun je ook zonder die vervangers zalige vegan belegde bammetjes maken.
- Groentespreads staan in de straat bij het gewone broodbeleg. Ze zijn er van diverse merken: Zonnatura maakt heel lekkere, maar ook de tomaat courgette van Mister Kitchen is zalig. Ander voordeel: deze spreads zijn ook prima als dip voor je rauwkost te gebruiken, gezellig!
- Pesto’s en tapenades zijn niet alleen leuk op een borrelplank, ze zijn ook prima als beleg op je vegan bammetjes! Wel even goed opletten of ze ook echt vegan zijn, in sommige zit natuurlijk kaas of vis verwerkt. Als je het echt zeker wilt weten lekker zelf maken! Bijvoorbeeld deze no waste pesto.
- Hummus is heel makkelijk (en goedkoop) zelf te maken, Het is in de basis eigenlijk niks meer en niks minder dan kikkererwten, tahin (sesampasta), (olijf)olie, knoflook en een beetje peper en zout. Maar als je daar geen zin hebt kun je prima diverse soorten kopen. Uiteraard de naturel hummus die is lekker mild en romig. Maar probeer ook eens een van deze smaken: zongedroogde tomaat (pittig of mild), gegrilde groente, tomaat basilicum, rode bieten hummus, pompoen, spicy mango, kerrie hummus, zoete peper, koriander limoen, paprika oregano, olijf, harissa of gekaramelliseerde ui.
- Noten en zadenpasta’s zijn ook tegenwoordig overal verkrijgbaar. Denk aan tahin (van sesamzaad), pindakaas, amandelpasta, cashewpasta of pompoenpittenpasta. Kijk voor wat uitgebreider assortiment in de biosupermarkt (Ekoplaza ofzo).
- Vegan ‘vleeswaren’ vormen een heel aparte categorie. Het kan handig zijn. Ze zijn er van verschillende merken, al decennia kennen we Tartex, maar sinds een aantal jaar timmeren de Vegetarische Slager, Quorn, Kips en het AH huismerk ook behoorlijk aan de weg!
- Uit eigen keuken komen de lekkerste dingen natuurlijk… Naast die hummus kun je denken aan diverse notenpasta’s, pindakaas, guacamole, baba ganoush, vegan ‘kip’ kerriesalade, tofu salade, diverse linzen- en groetespreads. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt is het zelf maken van hartig vegan broodbeleg zo gepiept!
Bewaren
De vegan belegde bammetjes kun je meenemen naar je werk, een paar uur hou je ze wel goed.

Zo maak je vegan belegde bammetjes
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Vegan belegde bammetjes
Ingrediënten
- 3 sneetjes volkoren brood
- 2 el hummus
- 1 el paprikaspread
- 3 handjes sla - naar keuze
- ¼ komkommer - in plakjes
- ½ avocado - in plakjes
Zo maak je het
- Besmeer 2 sneetjes brood met hummus en 1 sneetje met paprikaspread.
- Beleg de de sneetjes met de blaadjes sla en verdeel de plakjes komkommer en avocado erover. Leg ze op elkaar en snijd ze door.
TIP
- Bij de vegan bammetjes met hummus is het lekker om er nog wat zwarte peper over te malen!