Ben je op zoek naar een lekker bijgerecht met broccoli? Hou je wel van een tikkie oosters? Dan is deze vegan oosterse broccolisalade zeker het proberen waard! Voor de salade roosteren we de kikkererwten eerst even in de oven, dat geeft ze een minder melige smaak. Die stap zou je kunnen overslaan, dan ben je nóg sneller klaar. De dressing koken we even in en die geeft de vegan salade z’n (haar?) bijzonder oosterse smaak.
Dry roast pinda’s
We gebruikten de kant-en-klaar dry roast pinda’s van AH (nee we worden door niemand gesponsord). Die zijn helemaal perfect voor de crunch in onze oosterse broccolisalade. De pinda’s worden droog geroosterd, dus zonder olie. Pinda’s zijn van nature rijk aan fosfor, vitamine E en zijn rijk aan onverzadigde vetten. Heel handig in gebruik!
Variatie
Liefhebbers van knoflook kunnen dat nog toevoegen. Extra lekker als je de knoflook in plakjes snijdt en dan even bakt. Of doe het in de dressing tijdens het inkoken. Verder kun je de pinda’s natuurlijk vervangen door bijvoorbeeld amandelen of hazelnoten. En ja, de salade kun je ook met bloemkool maken of de nog subtieler en romiger smakende Romanesco.
Buffetgerecht
Als je de vegan oosterse broccolisalade mee wilt nemen (voor een vrienden- of familiebuffet ofzo) zou je alles voor kunnen bereiden. De salade kan je wel enkele uren vooraf in elkaar zetten, maar doe in elk geval de pinda’s en sesamzaad er pas vlak voor consumptie over!
Zo maak je vegan oosterse broccolisalade
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Vegan oosterse broccolisalade
Ingrediënten
- 120 g kikkererwten - uitgelekt gewogen
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- 200 g broccoli
- 50 g dry roast pinda's - < zie tekst website (AH, #nospon)
- 1 el sesamzaadjes
Dressing
- 1 limoen - uitgeperst
- 1 el gembersiroop
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Spoel de kikkererwten schoon en dep ze droog. Meng ze met de olijfolie en maal er peper en zout over. Verspreid ze over de beklede bakplaat en rooster de kikkererwten 20 minuten in de oven.
- Kook ondertussen de broccoli in 4 minuten beetgaar. Spoel onmiddellijk koud af om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken.
Dressing
- Verwarm voor de dressing het limoensap met gembersiroop, sojasaus en sesamolie en laat ietsje inkoken tot bijna stroperig.
- Leg de uitgelekte broccoli op een schaal en verdeel de geroosterde kikkererwten en pinda’s erover. Druppel de dressing over de oosterse broccolisalade en tot slot nog een sprinkle van sesamzaadjes. Eet smakelijk!