Zeg hier maar eens nee tegen! Deze smeuïge worteltaart met romige topping is niet alleen bestrooid met pistachenoten, maar ik deed ook noten door het beslag. Al met al een voedzame lekkernij, zalig om te eten als tussendoortje. Maar ook bij de verjaardagskoffie of -thee scoort die taart geheid. De taart heeft een diameter van 22 cm en daar kun je minstens 12 maar ook best 16 punten uit halen, de bodem is gemaakt met volkoren speltmeel en dat is voedzaam. Dus mocht er wat overblijven dan is je ontbijt ook gelijk geregeld. Moet kunnen voor een keertje.
Het elfde gebod
Dat ‘een keertje’ zal ik nader verklaren. Wij hebben Brabantse roots en hanteren dus ook het elfde gebod: “Gij zult genieten!”. Maar om nou de hele dag als een zot te lopen genieten… daarom hanteren we de 80/20 regel. Voornamelijk ‘gewoon gezond’ met af en toe zoiets als dit 😉
Bewaren
De worteltaart met romige topping blijft tot wel drie dagen goed in de koelkast, wel goed luchtdicht afdekken. De bodem kun je (zonder topping) invriezen en is op die manier makkelijk 3 maanden houdbaar.
Zo maak je worteltaart met romige topping
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Worteltaart met romige topping
Ook gebruikt
- mixer
- springvorm Ø 22 cm
Ingrediënten
Bodem
- 200 g wortel - geraspt
- 100 g pistachenoten - of andere noten
- 150 g roomboter - gesmolten
- 80 g kristalsuiker
- 80 g bruine suiker
- 25 ml rijstolie
- 2 eieren
- 200 g Griekse yoghurt - kwark kan ook
Droge delen
- 250 g speltmeel
- 1 el bakpoeder
- 1 el ochtendkruiden
- ¼ tl zout
- vanille - vers uit 1 peul
Topping (vlak voor het serveren)
- 200 g roomkaas - mascarpone kan ook
- 250 g slagroom
- 30 g poedersuiker - naar smaak
- sinaasappelrasp - naar smaak
- enkele krullen wortel
Zo maak je het
- Verwarm de heteluchtoven voor op 190 °C. Bekleed de bodem van een springvorm Ø 22cm met bakpapier en vet de rand in.
Bodem
- Rasp de wortelen en hak de pistachenoten grof. Zet beide apart.
- Smelt de boter op laag vuur, mix dit in een staande mixer (of handmixer) met de kristalsuiker en basterdsuiker tot de suiker is opgelost en er soort zacht zalfje ontstaat. Mix daar de rijstolie, eieren en Griekse yoghurt door.
- Voeg de droge delen toe: speltmeel, bakpoeder, ochtendkruiden, zout en vanille en mix deze kort erdoor tot je een mooi egaal beslag hebt.
- Giet het beslag in de ingevette springvorm en bak de worteltaart 35-45 minuten. Doe de prikkertest, want de precieze tijd is o.a. afhankelijk van de oven, en de maat van je springvorm.
- Laat de bodem volledig afkoelen voordat je de topping erop smeert.
Topping
- Mix voor de topping de slagroom met poedersuiker en sinaasappelrasp stijf. Roer de roomkaas los en spatel door elkaar. Besmeer de bodem hiermee en bestrooi de worteltaart met de andere helft van de gehakte pistachenoten. Versier de taart tot slot met een paar mooie wortelkrullen.
Variaties
- Neem andere noten of doe eens rozijnen door het beslag. Snijd de bodem door, zodat je een extra gevulde worteltaart kunt maken.
Bewaren
- De worteltaart blijft tot wel drie dagen goed in de koelkast, wel goed luchtdicht afdekken. De bodem kun je (zonder topping) invriezen en is op die manier makkelijk 3 maanden houdbaar.