Vegan havermoutpannenkoekjes

Dit zijn de allerlekkerste vegan havermoutpannenkoekjes die we gemaakt hebben denk ik. Regelmatig maakte ik klassieke pannenkoekjes tussen de middag of als zondags ontbijt. Die bakte ik met gewone bloem, ei en koemelk zoals in het traditionele recept. Maar dan kreeg ik toch vaak last van mijn darmen, en dat is niet zo fijn. Dus nu ben ik al een tijdje diverse glutenvrije en fodmap-arme recepten aan het bedenken. Dus ei vervangen door banaan en de koemelk door havermelk en bloem door havermout of boekweitmeel.

Ik vind het het makkelijkst om alle ingrediënten voor de vegan pannenkoekjes van havermout in de hoge beker te doen. Vervolgens pureren met de staafmixer tot een glad beslag. Dan moet je beslissen welk formaat pannenkoekjes je wilt bakken. Dik, dun, een stel grote of juist een boel kleintjes? Als je echt dunne pannenkoekjes wilt kunnen bakken, moet je wel iets meer vocht toevoegen. Mijn persoonlijke favoriet blijft toch wel die met aan één kant krokant meegebakken kaas en dan met een snuf paprikapoeder. Oh man, man, man, wat lekker!!

Smaakvariaties

Je kunt het beslag neutraal houden en verder variëren met de toppings. Dat kan zowel hartig als zoet zijn. Maar het is ook heerlijk om in het beslag al vanille, kaneel, speculaaskruiden, anijs, gemberpoeder of iets dergelijks te verwerken. Wil je liever een hartige smaak? Doe dan in het basisbeslag iets meer zout en daarnaast paprikapoeder, chilivlokken, mosterd, peper of bijvoorbeeld kerriepoeder. Experimenteer gewoon lekker met jouw eigen favoriete smaken. Hieronder wat tips.

Toppings – zoet

We beginnen met makkelijk zoet beleg:

  • hagelslag
  • honing
  • karamelsaus
  • kokosrasp
  • lemon curd
  • nutella
  • poedersuiker
  • rozijnen
  • stemgember
  • stroop
  • vruchtenspread

Fruitbeleg?

Je kunt bovenstaande ook nog combineren met vers handfruit, warm of koud. Zo wordt je pannenkoekje nog gezonder! Onderstaande fruitsoorten zijn allemaal lekker, al dan niet met een bolletje ijs:

  • abrikozen
  • ananas
  • appels
  • blauwe bessen
  • bosbessen
  • bramen
  • cranberries
  • dadels
  • druiven
  • frambozen
  • kaki
  • kersen, mjum warm!
  • nectarines
  • peren
  • perziken
  • pruimen
  • rabarber
  • sinaasappel
  • vijgen

Toppings – hartig (niet per se vegan)

Er zijn tegenwoordig ook goede vegetarische kazen en zelfs vegan varianten! Hieronder staan ook diverse klassieke kaassoorten. Zelf ben ik trouwens dol op een combinatie van zoet en hartig. Wat te denken van banaan met een of andere notenspread of pindakaas. Gember met (vegan) kaas, of als het niet perse vegan hoeft: peer met blauwe kaas en walnoot.

  • bosui
  • brie
  • champignons
  • cheddar
  • chilisaus
  • chutney
  • ei, gepocheerd, gekookt
  • feta
  • geitenkaas
  • gorgonzola
  • goudse kaas
  • haloumi
  • mozzarella
  • olijven
  • paprika
  • paneer
  • prei
  • ricotta
  • rode peper
  • roquefort
  • rucola
  • sambal
  • spinazie
  • tomaat, vers of zongedroogd
  • ui

Extraatjes

Naast bovengenoemd beleg kun je een en ander nog verrijken met noten, pitten en/of zaden. Lekker voedzaam! Denk bijvoorbeeld aan:

  • amandelen
  • cashewnoten
  • chiazaad
  • hazelnoten
  • maanzaad
  • pecannoten
  • pijnboompitten
  • pistachenootjes
  • pompoenpitten
  • sesamzaad
  • walnoten
  • zonnebloempitten

Bewaren

Mocht je een aantal pannenkoekjes over hebben (of extra hebben gebakken) bewaar ze dan tot max. 3 dagen in de koelkast of vries ze in (3 mnd). Doe dat wel zonder topping.

Zo maak je vegan havermoutpannenkoekjes

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Vegan havermoutpannenkoekjes (basis)

vegan havermoutpannenkoekjes
Zalige fluffy havermoutpannenkoekjes, glutenvrij, vegan en FODMAP-veilig!
Wat vind jij van dit recept?

Voorbereiden: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten

Ook gebruikt

  • staafmixer
  • koekenpan
  • pannenkoekflipper optioneel
Hoeveelheden aanpassen? 16 kleine ong. 7 cm

Ingrediënten

Toppings: zie de uitgebreide lijst in het artikel!

Zo maak je het

  1. Pureer de havermelk, havermout, banaanstukjes, bakpoeder en zout in een hoge kom met de staafmixer tot een glad beslag. Laat het beslag 3 minuten rusten, zodat het wat kan binden. Ruim ondertussen alvast op en zet de koekenpan klaar.
    vegan havermoutpannenkoekjes
  2. Roer het beslag even door en bak het formaat pannenkoekjes dat je zelf wilt: meerdere kleine of een stel grote. Wij maakten 16 kleine, 4 tegelijk in een grote koekenpan. Kleine draaien altijd makkelijker om!
    vegan havermoutpannenkoekjes
  3. Ongeveer 2 minuten aan elke kant bakken op middelhoog vuur. Pannenkoeken kun je heel makkelijk omdraaien als de bovenkant ‘droog’ is.
    vegan havermoutpannenkoekjes
  4. Versier de vegan havermoutpannenkoekjes met een topping naar keuze. Op de website staat een enorme lijst met tips! Eet smakelijk!
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven