Tja, dat zeggen we nou wel: echte Engelse scones, maar ze zijn bij ons in Zaandam gebakken hoor. Maar wel nét zo mjum als de traditionele Engelse lekkernij. Als je eenmaal originele Engelse hebt geproefd dan snap je niets meer van wat er in Nederland onder die naam vaak verkocht wordt… Scones serveer je traditioneel bij de afternoon tea met clotted cream en jam, maar wat mij betreft eet je ze wanneer je wilt. Immers ze zijn kraakvers gebakken en nog lauwwarm het lekkerst!.
Variatie
In het originele Engels basisrecept zitten geen rozijnen, maar ik vind scones met rozijnen wel lekkerderder dan zonder. Je kunt de scones ook eten met lemon- of passievruchtencurd of met vers fruit. Je kunt in plaats van zoete scones ook eens een deel van je deeg met kaas (200 g)/bieslook (3 el) maken in plaats van de suiker en rozijnen, dan heb je heerlijke hartige scones.
Echte Engelse scones bewaren
- Scones zijn -zoals gezegd- vers het allerlekkerst. Als je ze bewaart verpak ze dan luchtdicht en bewaar ze niet langer dan 2 dagen. Bevochtig ze lichtjes en piep ze voor het serveren even 5 minuten op in een voorverwarmde oven van 180 °C.
- Gebakken (afgekoelde) scones invriezen kan ook tot een maand of 3.
- Nóg beter is het om de scones gevormd maar ongebakken in te vriezen, dus zonder de glanstopping (3 mnd). Vries ze op een bakplaat in en doe ze in bevroren toestand (de volgende dag) in een diepvrieszak. De bevroren scones besmeren met losgeklopt ei en in bevroren toestand bakken in een voorverwarmde oven 180 °C. Geef ze wel 1-2 minuten langer baktijd dan ons recept aangeeft.

Zo maak je echte Engels scones
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Echte Engels scones!
Ingrediënten
- 100 g rozijnen - geweld
- 500 g tarwebloem - + extra voor bestuiven
- 30 g bakpoeder - 2 zakjes à 15 g
- ¼ tl zout
- 85 g suiker
- 100 g roomboter - koud in blokjes
- 3 eieren - 2 in het deeg + 1 voor de glans bovenop
- 200 ml volle yoghurt
Zo maak je het
- Begin met het voorbereiden van de rozijnen. Laat deze 20 minuten in heet water wellen.
- Zet alvast een bakblik met bakpapier klaar en maak ruimte in je koelkast vrij, zodat het bakblik met de uitgestoken scones koel kunnen rusten.
- Meng tarwebloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar in een kom. Voeg de blokjes koude roomboter toe en wrijf deze door het deeg, totdat je een kruimelig geheel hebt.
- Klop in een schaaltje 2 eieren los met de yoghurt en roer dit door de kruimels. Voeg de uitgelekte en drooggedepte rozijnen toe. Houd wat losse bloem bij de hand.
- Meng het deeg vlot en voorzichtig met je handen tot het glad is. Je wilt geen brood maken dus niet langdurig kneden of wrijven, maar vlot mengen. Is het te plakkerig, bestuif je handen dan even met wat bloem.
- Bestuif het aanrecht met bloem en leg het deeg erop. Bestuif ook de bovenkant van het deeg lichtjes met bloem. Rol het deeg plat tot ongeveer 2 cm dik. Steek er 12-18 scones uit van ongeveer 6 à 7 cm Ø en leg deze met tussenruimte op het bakblik (wij hadden er twee nodig).
- De restjes deeg steeds even samennemen en opnieuw uitrollen en uitsteken tot het deeg op is.
Rusten (heel belangrijk)
- Laat de scones (afgedekt) op het blik 60 minuten rusten in de koelkast. Zo zullen de gluten ontspannen en daardoor krijg je mooie zachte, enigszins schilferige scones.
Afbakken
- Verwarm de heteluchtoven voor op 190 °C.
- Klop het overgebleven ei los en bestrijk de bovenkant van de koude scones ermee.
- Bak de scones in 20 minuten gaar, de precieze tijd hangt af van de afmetingen van je deeg. De scones zijn gaar als bovenkant en de bodem goudbruin kleuren en ze een beetje ‘hol’ aanvoelen als je erop tikt. Bak ze zeker niet te donker dan zijn ze veel te droog!
- Laat de scones iets afkoelen op een rooster voordat je ze serveert. Altijd lekker met jam en clotted cream. Eventueel met vers fruit en natuurlijk een kop lekkere Engelse thee!