Kruidnoten brownies

Brownies zijn al superlekker, maar kruidnoten brownies… Tja, je snapt dat ze zó weg waren? Deze sinterklaastijd zit sowieso bomvol lekkernijen. Je zag al heerlijk gevuld speculaas en amandelspijs voorbij komen afgelopen week. Vandaag hebben we een weer zo’n vegan topper voor je. Kim bakte deze speciale sinterklaas brownies. De meest favoriete vers gebakken brownie is ietsje knapperig vanbuiten en lekker smeuïg vanbinnen. Uiteraard met een goede chocoladesmaak. En deze heeft dus nog een extra feestelijk tintje door de toegevoegde knapperige kruidnoten. Sta je al de keuken?

Tradities

Sinterklaas wordt al heel lang gevierd. In Nederland werden al vanaf de vijftiende eeuw rond de naamdag van Sint Nicolaas schoenen ‘gezet’. Eerst in de kerken, maar later werd de schoen ook thuis gezet. In Utrecht zouden kinderen vanaf 1427 hun schoen hebben gezet in de Sint Nicolaaskerk. Rijken gooiden er dan wat in en de opbrengst werd verdeeld onder de armen.

Ander leuk weetje: Verliefde mensen maakten vroeger (16e eeuw) rond Sinterklaastijd speculaaspoppen voor hun geliefde. De grote speculaaspop wordt ook wel de vrijer genoemd. Jongens verklaarden de liefde aan meisjes door zo’n pop te maken. Omdat speculaas vroeger een duur ingrediënt was, was dit de manier om te laten zien hoeveel men om iemand gaf. Die pop werd dan mooi versierd. Als een meisje deze pop dan aannam en begon het hoofd op te eten, betekende dit dat de liefde wederzijds was. Begon ze aan de onderkant, dan betekende dit dat de jongen beter ‘de benen kon nemen’ en ze dus niet verliefd was op hem. Hier komt dan ook de term ‘iemand versieren’ vandaan. Bron: https://www.speculaaspop.nl

Pepernoten of kruidnoten?

Even opfrissen… Veel mensen zeggen pepernoten terwijl ze kruidnoten bedoelen. Maar de echte pepernoten zijn die onregelmatig gevormde zachte dingen. Pepernoten worden gemaakt van dezelfde ingrediënten als taaitaai: roggebloem en vat een specerijmengsel met een duidelijke anijssmaak. Kruidnoten echter zijn hard en worden gebakken met het deeg op basis van bloem en suiker waar speculaaskruiden in verwerkt zijn. Kim gebruikte dus KRUIDnoten!

Brownies bewaren

Verpak de versgebakken kruidnoten brownies -ongesneden= in aluminiumfolie en laat ze op het aanrecht staan, dan blijven ze het langst vers. Eventueel kun je de vegan brownies ook in stukken snijden en in een luchtdichte trommel bewaren, dan blijven ze ook vers en smeuïg. Invriezen (liefst in z’n geheel) kan ook, tot ongeveer 3 maanden. Laat de brownies gewoon ontdooien op het aanrecht.

Zo maak je kruidnoten brownies

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Kruidnoten brownies

kruidnoten brownies
Brownies zijn al superlekker, maar kruidnoten brownies… Tja, je snapt dat ze zó weg waren?
5 van 1 stem

Voorbereiden: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheden aanpassen? 16 stukjes

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 185 ℃.
  2. Blend de dadels met de plantaardige melk, banaan en kokosolie tot een gladde massa.
  3. Meng de bloem, cacaopoeder, kokosbloesemsuiker en bakpoeder erdoor.
  4. Hak de chocolade, kruidnoten* grof en meng ze samen met het zeezout door het beslag.
  5. Giet het beslag in een brownie bakvorm of een ronde springvorm Ø 24 cm bak bak 25 minuten. Brownies mogen een zachte, smeuïge binnenkant hebben.
  6. Laat de kruidnoten brownies afkoelen. Snijd dan met een scherp mes in 16 stukken. Smul ze!

Let op

  1. Kruidnootjes zijn die harde ronde, niet te verwarren met zachte taaitaai achtige dingen: pepernoten!
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven