Heb je zin in een makkelijk, maar wel een bijzonder vegan bijgerecht? Deze bloemkool met dille sinaasappelpesto kun je eenvoudig vooraf maken. Niet alleen handig voor doordeweeks, maar ook fijn als je een feestbuffet maakt, voor kerst, Pasen of andere hoogtijdagen! Vooral de sinaasappel proef je een dagje later sterker dan vlak na het mengen, daar moet je dus even rekening mee houden. Als basis namen wij bloemkoolrijst, met daar doorheen onze pesto met dille, pistache en sinaasappel.
Dubbelgemalen bloemkoolrijst
Voor deze bloemkool met dille sinaasappelpesto kochten we kant-en-klaar bloemkoolrijst. Omdat we echt fijne korreltjes willen, een beetje zoals couscous, hebben we de bloekkoolrijst extra gemalen met ons toverHAKmolentje met trekkoord (#nospon). Op de foto in het receptkader zie je links de kant-en-klaar versie en aan de rechterkant de dubbelgemalen HAK-versie. Aan die fijnere korrels blijft veel meer smaak hangen, echt waar! Dat loont echt de moeite van extra malen.
Multi inzetbaar
Dit pesto met bloemkool recept is niet alleen vegan, maar ook glutenvrij, koolhydraatarm én lactosevrij! Omdat dit frisse bijgerecht met bloemkool binnen vrijwel elk dieet past is het uitermate geschikt voor gemengde gezelschappen. Je serveert het als bijgerecht bij diverse ovenschotels, als extra salade of in een buffetje met borrelhapjes of mezze. Als basis voor een amuse zou ook nog kunnen. Kortom je kunt er alle kanten mee op. Mocht het ook nog notenvrij moeten, zou je de pistache kunnen vervangen door pitten. Zonnebloem-, pompoen- en/of pijnboompitten zijn prima en die leveren net zo goed veel goede vetten!
Zo maak je bloemkool met dille sinaasappelpesto
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Bloemkool met dille sinaasappelpesto
Ingrediënten
- 350 g bloemkoolrijst - extra fijn gemalen
- 100 g dille sinaasappelpesto - < klik voor recept
OPTIONEEL
Zo maak je het
- Maal de bloemkoolrijst redelijk fijn. Dus een grove kant-en-klaar versie moet je even extra malen.
- Meng de (rauwe) bloemkoolrijst goed met de dille sinaasappelpesto. Wij gebruikten de helft van dit recept. Bewaar koel tot gebruik. Houd er rekening mee dat de smaak van de pesto al echt sterker wordt na een paar uur.
- Schep vlak voor het serveren de bloemkool nog even los en proef of het nog wat olie, peper en/of zout nodig heeft. NB: Zet gerechten altijd pas op tafel als ze voldoen aan je eigen smaak.
- Garneer optioneel nog met ringetjes bosui, dille en/of sinaasappel. Geef de (eventueel) overgebleven pesto er los bij.
Serveren
- Deze groente "couscous van bloemkool" is niet alleen heerlijk als extra bijgerecht maar ook zalig als smeersel op een geroosterd broodje of cracker bij de borrel.