I lov’ alles wat uit het oosten komt denk ik… Zo superlekker zijn deze gegrilde paksoi met paddenstoelenspiesen ook weer. Door die fantastische oosterse smaakcombinatie van o.a. gember en knoflook. Bijzonder simpel om te maken, ziet er lollig uit en smaakt zalig! Erbij serveer je paddenstoelenspiesen, die worden gemarineerd, dus let even op de te reserveren tijd. Voor het grootste deel passieve tijd, maar toch, ik benadruk het maar even.
Grillpan of tafelgrill
Heb je geen grillpan of tafelgrill? Geeft niets, je hoeft de paksoi niet perse te grillen, in grote of kleinere stukjes snijden en wokken, stomen roerbakken of gewoon koken kan ook prima. Als je die zalige dressing er maar overheen doet 😉 De gegrilde paksoi kan zowel warm als lauwwarm worden gegeten.
Paksoi
Maak paksoi nooit te gaar, hou ‘m lekker knapperig, goed voor de vitamientjes! Zelf vind ik gegrilde paksoi eigenlijk wel het makkelijkst om klaar te maken: gewoon een stronk paksoi wassen en in de lengte in vieren snijden tussen de hete, ingevette grill leggen. Ondertussen maak ik dat hemelse sausje wat er overheen gegoten wordt *mjummie*. Met die leuke paddenstoelenspiesen erbij een absoluut vegan en indrukwekkend feestmaal!
Zo maak je gegrilde paksoi met paddenstoelenspiesen
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Gegrilde paksoi met paddenstoelenspiesen
Ingrediënten
Portobellospiesen
- 2 portobello's
- 1 el olijfolie
- 1 el sojasaus
- 1 tl gembersiroop
- 2 tl gemberwortel
- 1 tl paprikavlokken
- kneepje limoensap
Dressing
- 1 kleine ui - gesnipperd
- scheutje olijfolie -
- 2 bolletjes stemgember - grof gesneden
- 1 teentje knoflook - geperst
- scheutje sesamolie
- 1 el sojasaus - tamari
- kneepje limoensap
- 1 tl gembersiroop
- 1 el water
Bestrooi met
- 1 el sesamzaad - geroosterd
Zo maak je het
- Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en laat afkoelen op een schoteltje.
Paddenstoelenspiesen
- Maak de hoeden schoon en snijd ze in 8 punten. Maak de marinade: meng de olijfolie, sojasaus, gembersiroop, gemberwortel, paprikavlokken met limoensap. Wentel de portobellopunten erdoor en laat een uurtje marineren.
Dressing voor de paksoi
- Maak ondertussen de dressing voor over het gerecht. Snipper de ui en fruit die in een steelpannetje met dikke bodem met wat olijfolie. Snijd de bolletjes gember grof en voeg toe, pers de knoflook erboven uit. Voeg sesamolie, sojasaus en limoensap toe. Proef en breng op smaak met een zoetje, ik vind gembersiroop heerlijk. Eventueel iets verdunnen met water.
Grillen
- Rijg de gemarineerde portobello aan spiesen. Grill de paddenstoelenspiesen in een hete tafelgrill (hoogste stand of grillpan) tot ze een mooi streepje hebben.
- Snijd ondertussen de stronk paksoi in vieren en was ze onder stromend water, maak droog. Grill de stronken 5 minuten in de hete tafelgrill of in een grillpan.Als je alles helemaal warm wilt eten, kun je in de laatste minuut de dressing even opwarmen, en de spiesen nog even in de gril erbij doen.
Serveren
- Serveer per persoon twee ¼ stronken en een paddenstoelenspies. Schenk de dressing erover en bestrooi tot slot met het geroosterde sesamzaad. Geniet!