Wat een zaligheid! Voor deze vegan portobello spiesen met sesamzaad marineer je stukken portobello eerst een uurtje (of iets langer). En oh, dat is echt zoveel lekkerder dan gelijk grillen! Wij hebben de portobello spiesen als onderdeel van een uitgebreide lunch gegeten. Sommige mensen vinden een kwartier in de keuken staan al te lang. Wij houden onze recepten een beetje makkelijk, toch ontkom je er soms niet aan om voor iets echt bijzonders wat meer tijd in te ruimen. Het bevriezen van ijs, marineren van groente of een gerecht garen in de oven kost gewoon tijd. Maar dat is allemaal passieve tijd. Dus vergis je daar niet in. Het is dus echt niet zo dat je uren actief bezig bent met dit leuke gerecht.
Marineren van de portobello spiesen
Kortom: een beetje passieve tijd inplannen moet je wel even voor deze vegan portobello spiesen met sesamzaad. Ik begon om 09.00 uur met de marinade en husselde de grove stukken portobello erdoor. Legde de spiesen alvast in het water en roosterde de sesamzaadjes. Al met al een klusje van een minuut of tien. Zo stond alles alvast klaar voor later, terwijl ik lekker een bakkie koffie drink en andere werk kan gaan doen.
Maaltijdgang?
Bij de indeling op maaltijdgang hebben we bij deze portobello spiesen gekozen voor borrelhapje, bijgerecht en lunch. Lekker veelzijdig dus. Serveer een een makkelijk roerbak-groentegerecht bij en wat rijst, of zoals wij gegrilde worteltjes met tahinsaus. De spiesjes zijn ook heerlijk om uit te delen op een feestje. Je kunt daartoe ook kleine prikkertjes maken met 2 stukjes gemarineerde portobello erop en een stukje paprika bijvoorbeeld. Ze zijn zowel koud als warm lekker! Dus een overgebleven spiesje kan in je lunch to go mee naar het werk, school of wandel-uitje. Misschien een lekker chilisausje erbij? Wat een traktatie!
Zo maak je vegan portobello spiesen met sesamzaad
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Vegan portobello spiesen met sesamzaad
Ook gebruikt
- houten prikkers
Ingrediënten
- 3 stuks portobello - in grove stukken (ongeveer 225 g)
Marinade
- 2 el olijfolie
- 1 el sojasaus - type Tamari (50% less salt)
- 2 tl gembersiroop
- 2 tl gemberwortel - geraspt, zie TIP
- 2 tl paprikavlokken - of chilivlokken naar smaak als je van pittig houdt
- 1 el limoensap
Bestrooi met
- 1 el sesamzaad - geroosterd
Zo maak je het
- Borstel de portobello's schoon en snijd elke hoed in 8 punten. (Blokken of repen mag ook natuurlijk :-D)
Marineren & voorbereiden
- Roer de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Liefst in een afsluitbare glazen kom. Hussel de stukken portobello door de marinade, zodat ze goed bedekt zijn. Zet minstens een uur afgedekt koel weg.
- TIP: ik heb standaard een groot stuk gemberwortel in de diepvries liggen. In bevroren toestand is dat heel goed te raspen. Ideaal, want je hebt zo altijd verse gember op voorraad!
- Rooster ook alvast het sesamzaad en zet apart.
Rijgen, grillen & serveren
- Verwarm de grill(pan) voor. Rijg 4 stukken portobello aan elke spies en grill de portobello spiesen in een hete grillpan of tussen de tafelgrill snel (4-6 minuten) beetgaar.
- Bestrooi vlak voor het serveren de vegan portobello spiesen met het geroosterde sesamzaad!
- Eet het bij je groentegerecht, bijvoorbeeld deze gegrilde worteltjes.
- Zowel warm als koud echt super lekker! Dus meenemen naar het werk kan ook uitstekend.
Portobello
Een portobello is niets anders dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon. De portobello heeft een doorsnee van wel 12 cm. Door zijn afmeting is de portobello heel geschikt om te vullen. Vul de portobello bijvoorbeeld met ei, bonen of noten. Lekker wanneer je een dagje geen vlees wilt eten. Deze champignon is ook heerlijk om te bakken of grillen.
Omdat de champignon voor haar groei geen daglicht nodig heeft en de Nederlandse paddenstoelkweker de ideale groeiomstandigheden schept, is de champignon het hele jaar door verkrijgbaar.