Pita’s met bietenfalafel

Kim maakte al eens iets lekkers met rode biet. Voor de bietenliefhebber hebben wij nu deze zalige pita’s met bietenfalafel. Zelf falafel maken is eigenlijk heel makkelijk als je een keukenmachine of hakmolen met trekkoord hebt. Deze mooie rode falafelballetjes met biet hebben -net als de gewone falafel- een basis van kikkererwten. Falafel is een ideale maaltijdcomponent voor zowel vegetariërs als veganisten, want het is 100% plantaardig! Je kunt de bietenfalafel niet alleen bereiden in de oven of airfryer, maar ook gewoon op het fornuis krokant bakken, zoals wij deden!

Borrelhapjes variatie

Als je de balletjes nog ietsje kleiner maakt, kun je ze ook heel leuk als borrelhapje of snack serveren. Dip ze eenvoudig in de saus, zoals bij een bitterbal. Je kunt door deze saus ook een lepel tahin scheppen, ook zalig!

Pitabroodje?

Het pitabroodje of shoarmabroodje is brood uit het Midden-Oosten. Een plat, rond broodje met een zachte korst en een holle binnenkant. Het is bekend onder vele namen. In Griekenland wordt dit broodje “pita” genoemd, in Turkije “pide”, in Algerije “kesra”, in Libanon “kemaj”, in Egypte “aysch” en in Syrië en Marokko “khubiz”.

Bedoeïenen

Volgens de overlevering is het pitabroodje uitgevonden door de Bedoeïenen, die het brood bakten tijdens de bereiding van het avondmaal. Meel en water werden tot bolletjes gekneed en in het open vuur gebakken. Melk bewaarden ze in buidels van schapen- en geitenhuiden waardoor er ‘s nachts een soort dikke yoghurt ontstond. Zo is de combinatie van brood met zuivel ontstaan die ook bij nu nog voorkomt. In sommige culturen diende de pita als vervanger van een bord. De vulling werd in het broodje geschept en kan op die manier uit de hand worden gegeten. Herkenbaar?

Bewaren

Wij maakten de balletjes zelf een dag van te voren, dan hoef je ze alleen nog maar te bakken vlak voor consumptie. Uit dit recept haal je zo’n 15 balletjes à 35 gram. De (gebakken of ongebakken) falafelballetjes kun je ook invriezen, met bakpapier ertussen. Pitabroodjes zijn goedkoop, (10 voor €0,79) en heel geschikt om in te vriezen. Dus: sausje maken, rauwkost voor erbij en je hebt alles voor de pita met bietenfalafel al in huis!

Zo maak je pita’s met bietenfalafel

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!

Pita’s met bietenfalafel

pita's met bietenfalafel
Deze fotogenieke falafelballetjes met biet hebben net als de gewone falafel een basis van kikkererwten. Falafel is een ideale maaltijdcomponent voor zowel vegetariërs als veganisten, want het is 100% plantaardig!
5 van 1 stem

Voorbereiden: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Opstijven: 30 minuten
Totale tijd: 55 minuten

Ook gebruikt

  • keukenmachine of goed hakmolentje
Hoeveelheden aanpassen? 4 pita’s

Ingrediënten

Bietenfalafel

Pita

Sausje

Zo maak je het

Bietenfalafel

  1. Uit dit recept haal je zo'n 15 balletjes à 35 gram. De falafelballetjes kun je ook invriezen, met bakpapier ertussen.
  2. Verwijder de schil van de bieten en rasp ze fijn met een mandoline of handrasp.
  3. Snijd de knoflook en ui grof en spoel de kikkererwten af. (van het vocht kun je leuke dingen maken!)
  4. Meng de ui, knoflook, kikkererwten, koriander, dille, komijn, zout, tahin, citroensap en tarwebloem in de keukenmachine of hakmolentje met trekkoord. Niet té niet te lang anders krijg je puree! Doe over in een beslagkom.
    Pita's met bietenfalafel
  5. Meng dan de bietenrasp erdoor. Proef en breng zo nodig verder op smaak. Regel met wat extra bloem of water of een beetje olie de juiste dikte. Het moet goed aan elkaar plakken als je een hoeveelheid in je hand samenknijpt, maar niet té slap zijn.
  6. Vorm/kneed er 15 balletjes van, leg deze op een platte schaal. Zorg dat ze elkaar niet raken. Dek ze af en laat de falafelballetjes minstens 30 minuten opstijven in de koelkast om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen tijdens het bakken. (een nacht kan ook)

Balletjes bakken

  1. Fornuis: bak de falafelballetjes rondom krokant en gaar in 6 minuten in een hapjespan met een laagje rijstolie.
  2. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  3. OF
  4. Oven/airfryer instellen op 180 ℃. Leg ze op de bakplaat met bakpapier. Ongeveer 15 minuten in de airfryer en ongeveer 20 minuten in de oven, halverwege even omdraaien.
  5. NB: Precieze baktijden hangt mede af van de grootte en je persoonlijke voorkeur van hoe bruin je ze hebben wilt…

Sausje

  1. Meng de ingrediënten voor het sausje, proef en breng op smaak met peper en zout.
    pita's met bietenfalafel

Pita vullen

  1. Verwarm de pita’s in de pan of broodrooster, kijk op de verpakking voor de exacte werkwijze. Snijd ondertussen de sla en komkommer.
  2. Vul de pita met wat sla en komkommer en enkele falafelballetjes. Garneer met de verse kruiden en zoveel saus als je lekker lijkt. Eet smakelijk!
Heb je dit recept geprobeerd?Tag ons op de socials met #makkelijkvega, vinden we leuk 🙂

Scroll naar boven