Niet het mooiste vegan borrelbrood ever, maar wel superlekker! Als vulling gebruikte Kim naast groene pesto Italiaanse kruiden, olijven en zongedroogde tomaatjes. Begin je -net als ik- al te watertanden? Zelf ben ik enorme fan van een brunch- of borreltafel vol met allemaal kleine hapjes. Eindeloos van alles proeven, en dit gevulde vegan breekbrood is zo al lekker, maar besmeren of beleggen met allerlei lekkers kan ook.
Meer recepten voor op je vegan snacktafel:
Zelf pesto maken
Doe me een lol maak even je eigen pesto voor dit vegan borrelbrood. Dat is echt 1000x lekkerder dan kant-en-klaar. Het leuke is ook dat je de pesto dan precies zo kunt maken als je zelf wilt. Afhankelijk van je budget kun je pijnboompitten, cashewnoten of pinda’s gebruiken.
Vegan groene pesto recept:
- 75-150 ml olijfolie, begin met 75 ml
- ½ tl citroensap, of meer naar smaak
- 50 g verse basilicum, of meer, (deels) rucola of peterselie kan ook
- 75 g cashewnoten, pijnboompitten of pinda
- 40 g edelgistvlokken
- 2 teentjes knoflook, geperst
- zout en peper
Pureer alles met een staafmixer zo glad als je wilt of gebruik een vijzel. Voeg meer olie toe voor een dunnere pesto. Proef en breng zo nodig verder op smaak met peper en zout. Wil je ‘m nog intenser? Rooster dan de noten even voor je ze in de pesto stopt.
Of maak deze radijsloof pesto!
Breekbrood bewaren
Het brood kun je een paar dagen bewaren, maar invriezen kan natuurlijk ook.
Zo maak je vegan borrelbrood
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank. Tag ons op Facebook, Instagram of Pinterest met #makkelijkvega! En… vergeet de sterren niet!
Vegan borrelbrood
Ingrediënten
Deeg
- 175 g volkorenmeel
- 75 g tarwebloem
- 4 g grof zeezout
- 150 ml water
- 10 g plantaardige boter
- 1 tl suiker
- 4 g gedroogde gist
Vulling
- 70 g zwarte olijven - in stukjes
- 70 g zongedroogde tomaten - in stukjes
- 1 el vegan groene pesto - zelf maken is echt het lekkerst! zie tekst website
- 1 el Italiaanse kruiden
- 10 g zaden - naar keuze
Zo maak je het
Deeg
- Meng volkorenmeel, tarwebloem en zout in een kom.
- Laat water, plantaardige boter en suiker op laag vuur samensmelten tot handwarm en voeg dan de gist toe. Kneed dit met de bloem in de kom in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
Vulling
- Snijd de olijven en tomaatjes, kneed deze samen met de pesto, kruiden en zaden grondig door het deeg.
Rijzen (2x)
- Leg het deeg in een kom, dek af en laat 60 minuten op een warme plek rijzen (26-28 °C).
- Vet een ovenschaal in met wat olie. Verdeel het deeg in ongeveer 10 gelijke bolletjes en leg deze met iets tussenruimte in de ovenschaal. Dek het weer af en laat nog eens 45 minuten rijzen.
Bakken
- Verwarm de oven voor op 195 °C (onder- en bovenwarmte) en bak het brood in ongeveer 20-30 minuten gaar.